Achtergrond

Trends in 2017: smartphones en computers

In dit laatste hoofdstuk van ons trendsdossier voor 2017 onderzoeken we wat je het komende jaar mag verwachten voor laptops en smartphones.

We stappen tot slot even af van een abstract overzicht van IT-evoluties in het komende jaar en kijken specifieker naar wat je voor verschuivingen kan verwachten voor computers en mobiele toestellen.

Designer-pc

De afgelopen jaren bolde de pc-markt gestaag achteruit. De twee grootste oorzaken van de stagnatie zijn de opkomst van alternatieve computertoestellen als smartphone en tablets, en het feit dat er een globaal verzadigingspunt bereikt is. Een interessante situatie voor consumenten, omdat fabrikanten elkaar bekampen met scherpe prijzen om toch de verkoopcijfers stabiel te houden.

Producenten zetten steeds meer premiumproducten in de etalage met een pittige prijs.

De laatste maanden is echter een omgekeerde beweging zichtbaar: producenten zetten steeds meer premiumproducten in de etalage met een pittige prijs. Microsoft zelf zet de trend met zijn eigen hardware: het goedkoopste model van de Surface Book-laptop kost je 1.399 euro, de onlangs onthulde all-in-one-pc Surface Studio start vanaf 3.000 dollar in de Verenigde Staten – de Europese prijs is nog niet bekend. Concurrent Apple rekende zijn Mac-gebruikers altijd al een hogere prijs aan voor zijn computers, met zijn laatste nieuwe modellen doet het daar nog eens een schepje bovenop. Wil je de nieuwste MacBook Pro aanschaffen, dan ben je minimaal 1.699 euro kwijt.

Nieuw elan

Of die duurdere producten het tij zullen keren op de pc-markt is moeilijk te voorspellen, maar fabrikanten hopen er duidelijk op dat ze de personal computer opnieuw het elan van luxeproduct kunnen geven. Om nog even terug te komen op die Macbook Pro: Apple lanceerde er een nieuwigheid mee die heel wat mensen enthousiast maakte: de Touch Bar, een touchscreen-strip die de plaats inneemt van de functietoetsen op het toetsenbord. De meningen over de bruikbaarheid ervan lopen uiteen, maar het is niet ondenkbaar dat fabrikanten in het komende jaar zich laten inspireren door Apple.

Brandpunt

[related_article id=”210680″]

Elk jaar worden onze slimme telefoons sneller en dunner, en dat is in 2017 niet anders. Met nieuwe chips in de pijplijn die op 10 nanometer gebakken zijn, zou vooral de energie-efficiëntie een pak hoger komen te liggen. De smartphone is een brandpunt waar de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en virtual reality duidelijk te merken zal zijn, met initiatieven als Samsungs eigen digitale assistent of Google’s Daydream-platform. Verder zal usb-C steeds meer terrein winnen op micro-usb. Die evolutie is al even gaande, maar het komende jaar zouden er eindelijk meer toestellen met type-C op de markt moeten zijn dan het oudere micro-usb. En alhoewel er geregeld berichten over opduiken, zullen de koortsdromen over buigbare toestellen waarschijnlijk nog even opgeborgen moeten blijven. Die technologie is op dit moment nog te experimenteel om commercieel toe te passen.

Naar 2020

Kijken we naar een langere termijn dan enkel het komende jaar, dan zijn er een pak fascinerende evoluties die stilletjes kracht opbouwen in de achtergrond. Denk alleen al maar aan de zelfrijdende auto, de 3D-printer of de robot. Ook kunstmatige intelligentie zal zijn volledige potentieel nog niet ontplooien in 2017. Op het vlak van netwerktechnologie kunnen we uitkijken naar de intrede van 5G. Of je die technologische evoluties nu positief of negatief vindt, het komende decennia wordt alvast geen saaie boel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business