Achtergrond

Aan de slag met Lenovo’s nieuwe Legion-laptops: teleurstellend gewoontjes

Op CES lanceerde Lenovo een nieuw merk voor gaminglaptops: Legion. Wij gingen kort aan de slag met de eerste twee laptops die het Legion-logo dragen.

Asus heeft Republic of Gamers, Acer heeft Predator, HP heeft Omen en nu heeft Lenovo Legion. Onder Legion wil de Chinese fabrikant zijn ganse portfolio van gamingtoestellen verzamelen. Voorlopig zitten er twee laptops onder de nieuwe vlag: de Legion Y720 en de Legion Y520. De Y720 is de meest high-end van de twee, met een prijskaartje van 1.399 dollar. De laptop verschijnt in april op de markt, maar op CES in Las Vegas gingen we er al kort mee aan de slag.

Legion Y720

De Y720 is beschikbaar met een Core i7 van de nieuwste generatie en een GTX 1060 gpu van Nvidia. De meest premium versie van de laptop heeft een UHD-scherm. Wil je de nieuwste spellen op de hoogste kwaliteit spelen, dan is die resolutie iets te hoog gegrepen. Samen met de SSD heeft de Y720 in ieder geval hardware aan boord die competitief is met toestellen van andere fabrikanten in dit segment.

Weeral grijs en rood

Bij gaming hoort blijkbaar een kleurenschema. Net als alle andere fabrikanten met hun eigen gaming-submerk opteert Lenovo voor een donkergrijze basiskleur, gecombineerd met rode accenten. De donkere Y720 heeft een lichtgevend rood logo op de achterzijde en is ook langs binnen afgewerkt met rode accenten. Het resultaat is een laptop die er stoer uitziet, maar in wezen niet in het oog springt naast bijvoorbeeld een Predator of een Omen.

Het scharnier van de Lenovo springt het meest in het oog. Het doet het scherm deels loskomen van het chassis, wat een leuk visueel effect is, maar we spijtig genoeg ook al zagen bij Acers nieuwe Aspire VX15-gaminglaptop. Het toont aan dat zowat iedere fabrikant eenzelfde beeld heeft bij wat de gamer van zijn toestel verwacht.

Stoer maar braaf

Gezien de prijsklasse van de laptop hoeft het verlichte toetsenbord niet te verrassen. Je kan kleuren aanpassen en toetsen programmeren, zoals je van een gaminglaptop kan verwachten. Op het eerste zicht is de laptop, ondanks zijn stoere uiterlijk, een erg brave inzending van Lenovo.

Groot pijnpunt van dit toestel is de bouwkwaliteit. Onder het scherm zit alles snor, met een toetsenbord dat aangename feedback geeft, een robuust chassis en een uitstekende touchpad. Het display zelf voelt echter heel goedkoop aan. Het is lichtjes plooibaar, zit niet vast genoeg aan het scharnier en flappert meedogenloos wanneer je de laptop verplaatst. Dat is niet dramatisch, maar het voelt onvoldoende stevig en kwalitatief aan voor een laptop die meer dan 1.000 euro kost. Jammer, aangezien de concurrentie stevigere toestellen heeft. De veel goedkopere Aspire van Acer bijvoorbeeld, voelt sterker aan.

Noch visueel, noch op het gebied van hardware doet Lenovo iets echt verkeerds, maar niets onderscheid het vlaggenschip van wat toch een splinternieuw merk moet zijn van wat de markt vandaag al biedt. Dat verandert wanneer we een headset in de hoofdtelefoonaansluiting klikken.

Atmos-geweld

De Y720 is uitgerust met Dolby Atmos-geluid. Die technologie geeft je een geweldig richtingsgevoel wanneer je met een headset luistert, dat doet denken aan een goed uitgeruste cinemazaal. Tijdens de demo’s horen we dieren rondom ons trippelen in een bos en voelen we bijna hoe links van ons een ruit aan diggelen gaat terwijl de scherven rechts neerkomen. Wat immersie bij het gamen betreft, is de samenwerking met Dolby zonder meer fantastisch, maar er is een probleem: het fantastische geluid werkt enkel met compatibele spellen. De lijst van titels die momenteel Atmos ondersteunen; is beperkt: met Battlefield 1 en Overwatch zijn we rond.

Legion Y520

De Y520 is de light-versie van de Y720. Atmos is afwezig en de hardware is meer bescheiden. Zo heeft de laptop een splinternieuwe GTX 1050 van Nvidia aan boord en kan je het toetsenbord enkel in het rood verlichten. De Y520 is in hetzelfde bedje ziek als de Y720: de basis van de laptop is robuust, maar het scherm is dun en voelt heel goedkoop aan wanneer je de laptop openklapt. Ook hier doet dat af aan het kwaliteitsgevoel van de laptop. Met een prijskaartje van 899 dollar moeten we opnieuw aan de stevigere Acer denken, die voor hetzelfde geld vrijwel identieke hardware biedt.

Lenovo wil de gamer overtuigen met enkele andere leuke functies, zoals de integratie van compatibiliteit met Microsofts draadloze Xbox One-controller. Wie er zo één heeft liggen, kan die naadloos aan zijn Legion-toestel aansluiten. Dat gemak zal in de toekomst over de ganse Legion line-up uitgebreid worden.

Teleurstellende lancering

Al bij al zijn we voorlopig niet onder de indruk van Legion. Lenovo toont in zijn andere toestellen dat het heel scherp geprijsde fantastische laptops kan maken aan een eerlijk prijskaartje. Onder andere de toestellen onder het Miix-label en zeker de exemplaren in de X1-reeks zijn op hun eigen manier uniek en bieden meerwaarde tegenover toestellen van andere fabrikanten. Legion lijkt voorlopig meer te bestaan omdat Lenovo ook in het segment wil meespelen, niet omdat de fabrikant een geweldig idee had voor een briljante gaminglaptop. Atmos op de Y720 is leuk, maar gezien de beperkte ondersteuning van spellen vandaag onvoldoende.

We hopen dat toekomstige Legion-toestellen interessanter zijn. Afgaande op onze eerste indruk tijdens de CES-showcase vinden we het Legion-submerk het minst interessante van het steeds uitgebreidere Lenovo-portfolio.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business