Achtergrond

Chinese fabrikanten slaan munt uit smartphone-nostalgie

De vernieuwde Nokia 3310 zou het begin kunnen zijn van een golf van nieuwe smartphones die teruggrijpen naar een oude naam. Chinese producenten zien er hun kans in.

Weinigen zullen ontkennen dat dé publiekstrekker van Mobile World Congress 2017 de herboren Nokia 3310 was. Iedereen wilde weten hoe de smartphoneklassieker het er in een nieuw jasje vanaf bracht, en of Snake opnieuw van de partij was. De marketingmissie van fabrikant HMD Global was geslaagd, de nostalgie deed zijn werk. Mogelijks is de 3310 maar de eerste in een rijtje van oude smartphones die opnieuw gelanceerd worden op de markt, zo rapporteert persagentschap Reuters. Chinese fabrikanten zien er een ideale kans in om voet aan wal te krijgen in Westerse markten.

De Nokia 3310 zelf is al deels een Chinees initiatief. HMD Global heeft de rechten op de Nokia-naam in handen gekregen en diens hoofdkwartier is net als het oorspronkelijke bedrijf in Finland gevestigd, maar het Chinese Foxconn bezit een belangrijk aandeel in HMD Global.

RAZR

Het is Lenovo niet ontgaan dat de Nokia 3310 het zo goed heeft gedaan op Mobile World Congress. Door het succes van de oude telefoon overweegt de fabrikant serieus om een nieuwe versie van de Motorola RAZR op de markt te brengen, zo liet CEO Yang Yuanqing weten in een recent interview met CNBC. De Motorola RAZR was de tweede best verkochte gsm in 2004-2005 en is zoals veel van de telefoons uit die periode een flip-phone.

Volgens Yuanqing zou een vernieuwde RAZR het ideale instrument zijn om consumenten weer terug te lokken naar het Motorola-merk. Dat de aantrekkingskracht van de flip-phone nog niet uitgewerkt is, bewijst de kortstondige hype die er was rond de telefoons toen superster Adele er eentje gebruikte in haar clip van het hitnummer ‘Hello’.

Blackberry

Verder was er op MWC nog een ander klassiek merk present dat ondertussen door een Chinese fabrikant is overgenomen: Blackberry. De naam van de gekende veilige smartphones-met-toetsenbord is in december officieel ingelijfd door TCL Communication, dat ook de fabrikant achter de Alcatel-telefoons is. In China is TCL gekend als een eletronicagigant à la Samsung, die zowel grote als kleine electronica produceert.

[related_article id=”211215″]

De Blackberry KeyOne is de eerste smartphone die onder het Chinese beleid het licht ziet. In tegenstelling tot de pogingen van het Canadese Blackberry in 2016, die het merk nieuw levenprobeerde in te blazen door over te schakelen naar het populaire Android, grijpt TCL terug naar het verleden met een vintage Blackberry-model dat een volledig toetsenbord onderaan bezit en de vertrouwde Blackberry-software aan boord heeft. Of die strategie het Chinese bedrijf beter meer zal opleveren dan het originele Blackberry, moet de toekomst uitwijzen.

Teruggrijpen naar nostalgie is geen ongebruikelijke tactiek, zelfs niet bij technologie. Nintendo paste het een half jaar geleden nog met succes toe bij de lancering van de NES Classic, een geüpdate miniversie van de console die het in 1983 voor het eerst op de markt bracht. De vraag naar de retroconsole was zo groot dat de Japanse game-ontwikkelaar deze niet kon bijhouden.

Meer overnames

Voor de Chinese smartphonefabrikanten is het bespelen van nostalgie een middel om voet aan wal te krijgen in de verzadigde afzetmarkten van het westen. Tot nu toe is het alleen Huawei gelukt om daar door te breken. Andere sterke Chinese merken, zoals Oppo en Vivo, houden het tot nu toe bij hun thuisbasis. Analisten zien daar echter verandering in komen wanneer hun groei vertraagt.

“Op een bepaald moment zullen Huawei, Oppo of Vivo mogelijk op het punt komen waar de beste manier om uit te breiden het opkopen van een internationaal merk is,” stelt Strategy Analytics-medewerker Neil Mawston tegenover Reuters. Prooien die dan in het vizier komen zijn het Japanse Sony of het Taiwanese HTC. Wie weet duikt er binnen afzienbare tijd ook een nieuwe HTC Magic of een Sony Ericsson K300 op, met of zonder Chinese invloed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business