Vier gratis offline navigatie-apps voor Android en iOS

Waarom zou je kostbaar datavolume en geld verspillen aan navigatie met je smartphone? We onderzoeken de beste offline navigatie-apps voor Android en iOS.

Binnenkort zijn we van de roamingkosten vanaf. Eer het zover is, kan navigeren in het buitenland met je smartphone een kostelijke affaire zijn. Google Maps online gebruiken met een gewoon data-abonnement en roamingtarieven staat garant voor een omvangrijke rekening aan het einde van de maand. Ga je Europa uit, dan is het nog erger. Zelfs na het verdwijnen van Europese roamingkosten zal je jezelf in geen tijd blut navigeren door een kaarten-app online te gebruiken in pakweg de Verenigde Staten of Thailand.

De eerste optie is de eenvoudigste: koop een lokaal simkaartje. Zeker in toeristische gebieden vind je vandaag eenvoudig prepaid-oplossingen op maat van de reiziger. Is dat geen optie of wil je helemaal geen geld uitgeven, dan is een offline navigatie-app de oplossing. We overlopen enkele handige opties.

Here WeGo

De eerste en in onze ogen meest voor de hand liggende optie is Here WeGo. Here WeGo is de naam van het voormalige Here Maps. Toen de applicatie nog van Nokia was, vonden we ze al fantastisch voor offline navigate en daaraan is de laatste jaren niets veranderd.

Here WeGo is momenteel eigendom van Intel, Audi, BMW en Daimler. Die laatsten gebruiken het kaartenplatform intern voor de integratie van navigatie in hun wagens. Ondanks die ietwat vreemde overname in 2015 blijven de autobouwers de applicatie tot vandaag ondersteunen.

Op het eerste zicht is Here WeGo een concurrent van Google Maps. De functionaliteit is vrijwel gelijk al durven we zelfs zeggen dat Here iets gebruiksvriendelijker is. Om de dienst offline te gebruiken, dien je eerst de juiste kaarten binnen te halen. De hele wereld downloaden is een optie voor wie opslagcapaciteit te veel heeft: je hebt ongeveer 23 GB nodig. Europa is de grootste schuldige met meer dan 11 GB aan kaartmateriaal. Je kan een heel continent binnenhalen maar ook dat is vaak overkill. Here verdeelt continenten daarom op in kleinere regio’s. Meestal gaat het om afzonderlijke landen of staten. Zo kost een kaart van Mexico ja 768 megabyte.

Na het downloaden dien je in de instellingen aan te vinken dat je Here enkel offline wilt gebruiken. Here haalt niet alleen kaartgegevens binnen. De dienst is in staat te navigeren door het offline gebied en kan je zelfs helpen met het openbaar vervoer. Het spreekt voor zich dat trein-tram-bus-informatie dateert van de meest recente update en dus geen rekening houdt met eventuele storingen.

Wij gebruiken Here WeGo zelf frequent in het buitenland en staan er van versteld hoe goed de offline dienstverlening is. De app kan zich zelfs zonder internetverbinding meten aan Google Maps mét.

Google Maps

Google Maps is zelf ook offline beschikbaar. Wil je die functionaliteit gebruiken, dan merk je meteen dat Google liever heeft dat je wel gebruik maakt van een dataverbinding. Het hele proces is allemaal net iets omslachtiger.

Om Maps offline te gebruiken, navigeer je via de instellingen naar de optie Offline gebieden. Daar zie je gegevens over de regio’s waar Maps offline informatie over bijhoudt. Je kan een gebied naar keuze aan de lijst toevoegen door het manueel te selecteren. Maps zal de regio vervolgens downloaden en updaten telkens er draadloos internet beschikbaar is.

De offline functionaliteit van Maps is fel verbetert sinds de functie voor het eerst uitrolde. Vandaag kan je de gedownloade kaart bijna gebruiken alsof je wel een dataverbinding hebt. Het is vooral minder eenvoudig om een relevant gebied vooraf te downloaden, al staat Maps je in tegenstelling tot Here toe om kleinere gebieden te selecteren dan bij die laatste het geval is.

TomTom Go

TomTom is een gevestigde waarde in de navigatiewereld. Smartphones bedreigen de eenvoudige auto-gps waardoor TomTom dezer dagen aanwezig is met een app in de Play Store. De applicatie tovert je smartphone in essentie om tot een TomTom Go. Je kan de app gratis gebruiken voor een afstand van ongeveer 75 kilometer per maand. In de praktijk komt dat neer op één of twee ritjes. Daarna moet je je portemonnee boven halen.

Ook TomTom biedt offline kaarten aan. Die kaarten zijn erg gedetailleerd. Zo krijg je 3D-gebouwen te zien en is TomTom op de hoogte van flitslocaties. Het Nederlands bedrijf heeft kaarten voor meer dan 100 landen. De app is vooral interessant voor wie z’n smartphone tot autogps wil omtoveren. Om te toeristen op vakantie komen Here of Google Maps beter tot hun recht.

Maps.me

Tot slot verdient Maps.me een vermelding. Die applicatie is opnieuw helemaal gratis en doet dienst als autogps en reishulp. Maps.me maakt net als een heleboel andere applicaties gebruik van kaarten van de OpenStreetMap-database.

OpenStreetMap is de Wikipedia van de kaartenwereld. De kaarten zijn helemaal gratis voor iedereen en worden onderhouden door vrijwilligers. Dergelijke projecten kunnen twee kanten op gaan: ofwel zijn ze verrassend goed, ofwel gruwelijk onbetrouwbaar. Onze ervaring met OpenStreetMap spreekt in het voordeel van de dienst. De kaarten zijn minstens even goed en soms zelfs nauwkeuriger dan exemplaren van Google of Here. Veel hangt natuurlijk af van de vrijwilligers in jouw regio. Wij testten OpenStreetMap enige tijd geleden in landelijk Cuba en merkten dat zelfs obscure zandweggetjes en dat relatief internetloze land goed waren aangegeven.

Maps.me is geoptimaliseerd voor offline gebruik en heeft een gedownloade kaart van een regio nodig voor je de app kan gebruiken. Kaarten worden dus niet gestreamed zoals bij Maps of Here. Er zijn erg veel kaarten beschikbaar voor Maps.be en dat in verschillende formaten. Zo hoef je geen heel land te downloaden en moet je evenmin zelf een regio selecteren op de kaart, maar kan je de naam van een gebied zoals een provincie ingeven en de kaart zo downloaden.

Maps.me is voorzien van informatie over lokale bezienswaardigheden en handelszaken. Over het openbaar vervoer weet de app niets, maar speciale wandel- en fietsroutes kan je wel opzoeken. Bovendien is het eenvoudig om locaties als bladwijzer toe te voegen of zelfs te importeren van een extern bestand. Als hulpmiddel in het buitenland is deze onafhankelijk dienst zeker het proberen waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business