Achtergrond

Waarom de S7 Edge Samsungs interessantste toestel is

[Analyse] Doordat Samsung nieuwe vlaggenschepen lanceert, zakt de prijs van de S7 Edge drastisch. Hierdoor krijgt de smartphone een erg interessante prijs-kwaliteitverhouding.

Dankzij de komst van de Samsung Galaxy S8 wordt de S7 Edge een vlaggenschip met één van de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen die je kan kopen. Ondanks zijn ouderdom heeft de smartphone nog steeds meer dan degelijke specificaties. Bovendien zal de prijs van de S7 Edge serieus zakken met de komst van het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Hierdoor wordt de oudere smartphone plotsklaps een stuk interessanter voor het brede publiek.

Onmerkbare prestatieverbeteringen

De Samsung Galaxy S7 Edge werd begin vorig jaar gelanceerd met een kostprijs van 749 euro. Deze prijs is ondertussen gezakt naar iets meer dan 600 euro en met de komst van de Galaxy S8 en S8+ zal de smartphone een nog lager prijskaartje krijgen. Wie op zoek is naar een premiumsmartphone en onvoldoende geld heeft voor een nieuw vlaggenschip is daardoor bij de S7 Edge aan het juiste adres. Aan de Huawei P10 Plus en LG G6 ben je 749 euro kwijt, terwijl de Samsung Galaxy S8 en S8+ respectievelijk 799 en 899 euro kosten.

Het oudere vlaggenschip van Samsung is voorzien van een octacoreprocessor met kloksnelheden van 2,3 GHz en 1,6 GHz. Samsung heeft de Galaxy S8 en S8+ van een nieuwere system-on-a-chip (SoC) voorzien, die een octacoreprocessor bevat met kloksnelheden van 2,3 GHz en 1,7 GHz. Dat verschil is zo klein dat je in het dagelijks gebruik geen vertragingen zal opmerken. Bovendien is de hoeveelheid RAM van de S7 Edge gelijk aan deze van de vlaggenschepen van dit jaar, namelijk 4 GB.

Samsung Galaxy S8

Grafische kracht

De nieuwe Exynos 8895 herbergt eveneens een nieuwe GPU: de Mali-G7 MP20. Deze chip heeft 20 rekenkernen, ten opzichte van de 12 kernen die de grafische chip van de S7 Edge bevat. Hierdoor zullen de grafische prestaties van de nieuwe vlaggenschepen van Samsung wel significant beter zijn dan hun voorganger, wat met name interessant is voor virtual reality en emulators. Ten opzichte van de nieuwste vlaggenschepen van Huawei en LG doet de S7 Edge het op grafisch vlak echter slechts lichtjes slechter.

De opslagruimte van de S7 Edge doet eveneens onder voor deze van de nieuwste vlaggenschepen. Het toestel heeft 32 GB opslag, net zoals de LG G6, terwijl de Samsung Galaxy S8 en S8+ ruimte hebben voor 64 GB data. Huawei doet hier nog een schepje bovenop met 128 GB opslagruimte. Aangezien je bij alle smartphones de opslagruimte kan uitbreiden met een SD-kaartje is dit verschil geen onoverkomelijk probleem.

Autonomie

De Samsung Galaxy S7 Edge brak vorig jaar potten op het vlak van autonomie. Dankzij zijn batterij van 3.600 mAh hield het toestel het tijdens onze autonomietest maar liefst 12 uur en 25 minuten vol. Ter vergelijking: de andere vlaggenschepen van dat moment hielden het al na zo’n 8 uur voor bekeken met batterijen met een capaciteit van 3.000 mAh of minder.

Samsung heeft zijn nieuwe vlaggenschepen van een kleinere batterij voorzien dan de S7 Edge. De Galaxy S8 en S8+ hebben een accu met een capaciteit van respectievelijk 3.000 en 3.500 mAh. Rekening houdende met de grotere schermen die de toestellen hebben, zou je denken dat de autonomie van de nieuwe vlaggenschepen een stuk lager zal liggen. In de praktijk zal dit verschil echter meevallen. Dat komt doordat de nieuwe SoC is gebakken op tien nanometer, wat de chip energie-efficiënter maakt. Desondanks zullen mensen die autonomie hoog in het vaandel dragen het gelukkigst zijn met de S7 Edge. De Huawei P10 Plus heeft dan wel een accucapaciteit van 3.750 mAh, maar houdt het slechts 8 uur en 55 minuten vol op onze autonomietest.

Fervente VR-gamers en mensen die op zoek zijn naar een toestel met erg smalle schermranden kunnen de meerprijs van minstens 300 euro rechtvaardigen.

Conclusie

De oudere S7 Edge doet op veel vlakken niet veel onder voor de nieuwere toestellen van Samsung. De kloksnelheid van de processor is slechts 0,1 GHz minder, wat je niet zal voelen tijdens dagelijks gebruik. Bovendien heeft het oudere toestel een betere autonomie dan de S8 en S8+. Wel zal je moeten inboeten op het vlak van grafische prestaties, wat met name voor virtual reality een belangrijk verschil maakt. Fervente VR-gamers en mensen die op zoek zijn naar een toestel met erg smalle schermranden kunnen de meerprijs van minstens 300 euro rechtvaardigen. Voor de meerderheid van smartphonegebruikers is de Samsung Galaxy S7 Edge dankzij de sterk verlaagde prijs echter een stuk interessanter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business