Build: Hands-on met Windows 10 Mixed Reality: vaagheid troef

Een demo van meer dan een uur moest ons overtuigen van Windows 10 Mixed Reality. Wat is nu mixed reality? Het antwoord is helaas niet helemaal duidelijk.
[related_article id=”214267″]

Microsoft zet hoog in op mixed reality omdat het deze keer de trend voor wil blijven. Met virtual reality heeft de gamemarkt Microsoft de loef afgestoken, met als resultaat de Oculus Store en Steam. Windows verkennen in virtual reality kon enkel door middel van externe apps dankzij slimme ontwikkelaars. Hoe kan je toch aanspraak maken op die markt? Volgens Microsoft door bijna hetzelfde te doen, maar dan met het label mixed reality.

Budgetoverbrugging

Iedereen heeft ondertussen al wel van de HoloLens gehoord. Het ultieme speelgoed van Microsoft voor wie hologrammen in zijn leefwereld tevoorschijn wil toveren. Ontwikkelaars hebben ondertussen al twee jaar toegang tot de HoloLens, maar moeten daarvoor een fikse prijs betalen: 3.000 dollar. Er is tot nu toe nog geen consumentenversie beschikbaar, maar we vermoeden dat 1.000 dollar of minder niet haalbaar is omdat er in feite een kleine Windows-computer in de HoloLens zit met een Intel Cherry Trail-chip.

1.000 dollar of meer is niet de beste fundering om Windows 10 Mixed Reality te lanceren, waardoor andere fabrikanten het gat mogen vullen met goedkopere brillen. Wie vandaag in Amerika of Canada woont, kan er al eentje pre-orderen van Acer of HP. Wij gingen aan de slag met de Acer-bril, die voor 299 dollar over de toonbank gaat voor ontwikkelaars.

Bouwkwaliteit

Wat onmiddellijk opvalt, is de beperkte bouwkwaliteit. Aan dit prijskaartje kan je moeilijk iets high-end verwachten zoals de Oculus Rift, maar het oogt en voelt heel goedkoop aan. Gelukkig verdwijnt dat gevoel wanneer je de bril op je hoofd zet. De bril volgt het concept van PlayStation VR, met een hoofdband die op je hoofd steunt in plaats van het ‘skibril’-concept van HTC of Oculus.

Elk oog krijgt een scherm met 1.440 bij 1.440 pixels voorgeschoteld aan een beeldverversing van 90 Hz.

De beeldkwaliteit is verrassend degelijk. Elk oog krijgt een scherm met 1.440 bij 1.440 pixels voorgeschoteld aan een beeldverversing van 90 Hz. Aan de buitenkant van de bril vind je twee camera’s, wat direct doet vermoeden dat hier mixed reality mee mogelijk is. Niets is minder waar. Het zijn twee trackingcamera’s om de optionele controllers te oriënteren en om al je bewegingen te vertalen in de virtuele wereld. Kort samengevat: eigenlijk is de Acer Mixed Reality-bril gewoon een budgetversie van de HTC Vive en Oculus Rift en een rasechte virtual reality-bril.

Virtuele Windows 10

Verwarrend? We zijn nog niet klaar. De bril van Acer past in dezelfde categorie als de HoloLens, namelijk mixed reality, maar beide brillen staan aan het einde van elk spectrum. HoloLens geeft je de mogelijkheid om de wereld rondom te zien (augmented reality), terwijl de Acer Mixed Reality-bril een gesloten virtual reality-ervaring is. Windows 10 Mixed Reality ervaren op Hololens is helemaal anders dan op de Acer Mixed Reality-bril.

[related_article id=”214267″]

Hoe ziet Windows 10 eruit in virtual reality (of moeten we mixed reality zeggen)? In onze testomgeving was Windows 10 een luxueus huis waarin je kon rondwandelen. Er hingen een aantal apps aan de muur die je kon raadplegen. Wat muziek opstarten via Grooveshark? Je moet gewoon op start drukken om muziek te krijgen. Het internet browsen, een filmpje kijken of zelfs Patience spelen is perfect mogelijk. Dat laatste raden we je trouwens niet echt aan omdat je puur met hoofdbewegingen de kaarten moet leggen wanneer je geen motion controllers hebt.

Pixels

Wanneer je op de Xbox One-controller op het Xbox-logo drukt, verschijnt een versimpelde versie van het startmenu in beeld. Hier kan je ofwel programma’s direct in mixed reality lanceren, of desktopapps aan de muren van je huis hangen om ze daaruit te bedienen. Dat laatste klinkt futuristisch, maar handig werkt het nog niet. Je moet namelijk dikwijls zo dichtbij gaan staan om tekst te lezen, omdat de pixels heel duidelijk zichtbaar zijn. Op dat vlak oogt het beeld van de HoloLens scherper.

Na een uur spelen met de HoloLens en Acer Mixed Reality-bril weten we eigenlijk nog helemaal niets.

Na een uur met beide brillen te spelen, weten we eigenlijk nog helemaal niets. De enige demo die we kregen, was een 3D-eiland waar mensen met de Acer Mixed Reality-bril rondliepen terwijl de HoloLens-mensen het overzicht kregen te zien. Door samen te werken kan je puzzels oplossen, om zo tot het einde te geraken. Tof om twee minuten te zien, maar daarna houdt het op.

VR, AR en MR

Na de demo kunnen we heel kort de software bekijken waarop de Acer Mixed Reality-bril draait. Daar kunnen we zien dat er een aparte Store gereserveerd is voor Windows 10 Mixed Reality-apps. Het is frappant dat na twee jaar ontwikkeltijd met de Hololens Microsoft een extra component nodig heeft om van Mixed Reality een succes te maken. Dat het daarvoor virtual reality-brillen van fabrikanten gaat inschakelen, maakt het allemaal extra verwarrend.

[related_article id=”211633″]

Windows 10 Mixed Reality heeft veel meer nodig om mensen te overtuigen. De bril van Acer is een pak goedkoper dan de Oculus Rift of HTC Vive, maar hoe Microsoft hiermee Windows 10 Mixed Reality wil promoten blijft vaag. De softwaregigant heeft een half jaar de tijd om alles op een rijtje te zetten en om zoveel mogelijk ontwikkelaars op korte tijd te omarmen. De lage prijs van de Acer Mixed Reality-bril kan hierbij helpen, maar het moet ook oppassen dat het niet een derde gamingplatform wordt zonder enige meerwaarde. Voorlopig is het doel van Microsoft eerder vaag, hopelijk vinden ze daar snel een antwoord op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business