Eerste indruk Surface Laptop: wat de MacBook had moeten zijn

We kregen het eerste Europese exemplaar van Microsofts Surface Laptop in handen en gingen er kort mee aan de slag voor een eerste indruk.

Microsoft is traditioneel een bedrijf van software en services, maar in 2012 verraste het de wereld met zijn eerste hardwareproduct: de Surface Pro. Die moest als referentie-ontwerp dienen voor een nieuwe hardwarecategorie van 2-in-1 laptops, geoptimaliseerd voor het toen splinternieuwe Windows 8-besturingssysteem.

Vijf jaar later telt de Surface-lijn even veel producten: de Surface Pro die ondertussen al aan de vierde generatie toe is, de Surface Hub, de Surface Studio, de Surface Book en sinds kort de Surface Laptop. Met die laatste konden we onlangs kort aan de slag tijdens een evenement van Microsoft België voor Windows Insiders. We waren alvast onder de indruk.

Echte laptop

Microsoft heeft eindelijk een échte laptop gemaakt. De Surface Pro en Book vallen allebei onder de noemer van hybride toestellen, die zowel als laptop of tablet dienst kunnen doen. Met de Surface Laptop gaat Microsoft terug naar de basis: geen scherm dat van het toetsenbord loskoppelt, geen 360°-scharnier. Wel een 13,5 inch aanraakscherm met een resolutie van 2.256 x 1.504 pixels, dat ook met de Surface Pen kan worden bediend. De 3:2-schermverhouding is dezelfde als de Pro en de Book.

Microsoft heeft eindelijk een échte laptop gemaakt.

Het scherm scharniert stevig op het chassis, en is makkelijk met één hand te openen. De laptop voelt over de hele lijn solide aan, en weegt tegelijk maar 1,25 kilogram. Microsoft koos langs de buitenkant opnieuw voor de magnesium behuizing die ondertussen zo typisch is voor de Surface-lijn.

Aan de binnenkant werd het toetsenbord afgewerkt met een laag Alcantara, een kunststof vergelijkbaar met suède die de laptop een unieke uitstraling geeft. De stoffen afwerking geeft de indruk dat het toetsenbord erg gevoelig is aan zweterige handen, morsvlekken en strepen. Microsoft heeft het materiaal behandeld om dat te voorkomen, waardoor het toetsenbord meer als glad leder aanvoelt dan Alcantara, dat normaal meer textuur heeft.

Van een laptop verwacht je dat het toetsenbord lekker wegtypt en dat is gelukkig voor de Surface Laptop ook het geval. De toetsen geven een fijne feedback wanneer je ze aanslaat. Het grote trackpad leent zich perfect voor de nieuwe gestures die in de Windows 10 Creators Update werden geïntroduceerd om het besturingssysteem te bedienen.

Geen USB-C

De Surface Laptop is links voorzien van een klassieke USB-poort, mini-DisplayPort en een kooptelefoonaansluiting. Rechts zit Microsofts eigen Surface-connector voor stroomtoevoer en om de laptop op een docking station aan te sluiten. USB-C schittert door afwezigheid.

Bij navraag horen we dat Microsoft vindt dat het voorlopig nog te vroeg is om USB-C in zijn toestellen te integreren. Nochtans worden de meeste high-end laptops, zelfs die van Apple, tegenwoordig met de nieuwe USB-poort uitgerust. Volgens Microsoft wordt USB-C vandaag alleen gebruikt om de aansluitingen van een laptop uit te breiden via een docking station, en daar heeft het reeds een oplossing voor beschikbaar in de vorm van de Surface-connector.

Microsoft, als jullie dit lezen: kom onder die steen vandaan en omarm USB-C alsjeblieft.

Ondanks die uitleg vinden we het nog steeds verrassend dat Microsoft geen USB-C-poort heeft toegevoegd, en dat ook niet van plan lijkt te zijn voor de volgende iteratie van de Surface Pro. USB-C biedt tal van voordelen op zijn voorganger, maar kan pas echt ingeburgerd raken als de hele industrie de standaard adopteert. Microsoft, als jullie dit lezen: kom onder die steen vandaan en omarm USB-C alsjeblieft.

MacBook-rivaal

Met een Intel Core i5 Kaby Lake-processor, 4 GB RAM, 128 GB SSD en een beloofde autonomie van 14,5 uur voor 1.149 euro, springt de Surface Laptop in het gat dat Apple heeft achtergelaten met zijn vernieuwde MacBook-line-up. Aan dat prijspunt vind je in het gamma van Apple alleen nog een verouderde MacBook Air. De nieuwe MacBook en MacBook Pro zijn meteen een stuk duurder.

[related_article id=”214819″]

Met 10 procent studentenkorting en een tijdelijk aanbod van één jaar Office 365 Personal inbegrepen, biedt niet Apple maar wel Microsoft nu de laptop bij uitstek voor eerstejaarsstudenten die aan hun universitaire of hogeschoolopleiding beginnen. De Surface Laptop is wat een nieuwe MacBook Air zou moeten zijn, maar dan met Windows.

De Surface Laptop draait uit de doos op Windows 10 S. Dat is de beperktere versie van Windows 10 die alleen applicaties uit de Windows Store ondersteunt. Over de zin of onzin van dat besturingssysteem zijn de meningen verdeeld, maar gelukkig kan je de beperking desgewenst omzeilen. Wil je applicaties van buiten de Store kunnen installeren, of de standaard browser en zoekmachine aanpassen, dan kan je voor 50 euro upgraden naar een volwaardige versie van Windows 10 Pro. Voor het einde van dit jaar kan je de Surface Laptop zelfs gratis upgraden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business