Achtergrond

Wat is de neural engine in de iPhone X?

De iPhone X bevat een neural engine waardoor het toestel lokaal machine learning algoritmes kan draaien. Wat is de neural engine van Apple juist?

De iPhone X bevat Apples nieuwste chip: de A11 Bionic. Deze SoC bevat een processor met zes cores en een zogenaamde neural engine. Deze laatste component moet de iPhone in staat stellen om toepassingen die machine learning gebruiken zonder problemen te draaien. Wat is de neural engine in de iPhone X juist?

Neural engine

De neural engine heeft circuits die gespecialiseerd zijn om bepaalde artificiële intelligentiesoftware sneller te doen werken. Spraakherkenning en fotofilters zijn enkele voorbeelden van dergelijke software. De neural engine van Apple zorgt ervoor dat de algoritmes die de basis van deze applicaties vormen data sneller kunnen analyseren. Bovendien zal deze software eveneens minder vergen van de batterij van de iPhone X.

Mobiele applicaties die gebruik maken van machine learning bestaan al enige tijd. Doorgaans halen deze programma’s hun slimmigheid uit de cloud. Mobiele chips zijn immers vaak niet krachtig genoeg om geavanceerde algoritmes lokaal te draaien. Door deze berekeningen in de cloud uit te voeren, werk je dat nadeel weg. Wel moet je steeds met het internet verbonden zijn om van deze functionaliteit te genieten en kan je niet met zekerheid zeggen wat er met je data gebeurt.

[related_article id=”218506″]

Apple heeft daarom een aangepaste chip gemaakt die de iPhone X in staat stelt om machine learningsoftware volledig lokaal te draaien. De neural engine heeft 2 cores en kan 600 miljard operaties per seconde uitvoeren. Hierdoor kan de smartphone real-time grote hoeveelheden data verwerken.

Toepassingen

Apple gebruikt zijn neural engine onder andere om gezichtsherkenning mogelijk te maken. Deze functie maakt gebruik van algoritmes die een model van je gezicht creëren. Bovendien vormt diezelfde software de basis voor de geanimeerde emoji’s die Apple lanceert. Apple voegt hier aan toe dat de neural engine eveneens voor andere functies kan worden ingezet, maar gaat hier niet verder op in.

Eén van de toepassingen waarbij de chip zeker van pas komt, is binnen de gezondheidszorg. Apple voegt al enige tijd toepassingen toe die de hartslagmetingen van de Apple Watch gebruiken. Door machine learning aan dat geheel toe te voegen, kunnen deze toepassingen nog beter bepalen wanneer je mogelijks een hartaandoening hebt en naar de dokter moet gaan.

Ten slotte toonde Apple tijdens zijn event een gamingtoepassing waarbij machine learning goed van pas komt. Het bedrijf toonde dinsdag een augmented reality-app die een gevechtsscène tekende bovenop een tafel in de echte wereld. Door je rond deze tafel te bewegen, zie je verschillende hoeken van de scène en kan je je vijanden aanvallen. Om zo’n applicaties mogelijk te maken, moeten op de achtergrond erg veel berekeningen worden gedaan. De neural engine komt daarom in de gamingwereld eveneens goed van pas.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business