Wat is de cloud?

Wat is de cloud?
Zelfs wanneer je niet bewust van de cloud gebruik maakt, heb je het waarschijnlijk al gebruikt. Wat is de cloud en hoe werkt deze technologie?

We spreken van de cloud wanneer je data raadpleegt die niet op je computer staat. Via het internet verbind je met een server die eender waar kan staan, waarna je alle nodige data en software kan bekijken en gebruiken. De cloud en het internet zijn hierdoor onlosmakelijk met elkaar verbonden, wat ineens de naam van de technologie verklaart. Op oude representaties van netwerkopstellingen werd het internet immers steevast aangeduid met een wolkje: een cloud.

De werking van een clouddienst samengevat.

Lokale opslag

De cloud heeft niets te maken met de harde schijf van je computer. Wanneer je data opslaat op je computer spreken we van lokale opslag. Alles bevindt zich fysiek dicht bij jou, waardoor jouw computer en toestellen op het lokale netwerk de data snel en eenvoudig kunnen raadplegen.

Ook heeft een ‘network attached storage’ (NAS) maar weinig te maken met de cloud. Zolang de data je thuisnetwerk niet verlaat, kan je niet van de cloud spreken. Sommige NAS’en kan je wel via het internet raadplegen, waardoor het onderscheid soms moeilijk te maken is. Als vuistregel kan je gebruiken dat je bij cloud computing je data of programma’s over het internet raadpleegt, of dat je data op zijn minst gesynchroniseerd wordt met informatie afkomstig van het web.

Integratie

Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om een lijn te trekken tussen de cloud en lokale opslag. Dat komt doordat clouddiensten meer en meer geïntegreerd worden met onze computers. OneDrive zit bijvoorbeeld standaard bij Windows 10, waardoor je je bestanden op de servers van Microsoft kan bewaren. Verder passeren je mails een mailserver, die je eveneens als de cloud kan aanzien. Bovendien biedt Microsoft Office via het web aan. Deze software staat op de servers van Microsoft en gebruik je via het internet: een duidelijk voorbeeld van een clouddienst. Zoals je merkt, kan je tegenwoordig nog maar weinig zaken op je computer doen zonder in aanraking te komen met de cloud. Reden te meer om de clouddienst(en) te kiezen die het best bij je past.

A mobile device and a tablet or laptop screen displaying folders and files in OneDrive
OneDrive in ‘de cloud’.

Back-up vs. synchronisatie

De clouddiensten voor consumenten kan je ruwweg in twee groepen verdelen: back-upservices en synchronisatiediensten. Een synchronisatieservice zorgt ervoor dat je je bestanden over verschillende toestellen heen kan raadplegen. Hierbij kan het zijn dat je data eveneens lokaal bewaard blijft, of slechts op de servers van een bedrijf terug te vinden zijn. In dat laatste geval heb je te allen tijde een internetverbinding nodig om je files te kunnen bekijken.

Een synchronisatiedienst slaat slechts een beperkt aantal mappen en bestanden op, terwijl een back-upservice je volledige harde schijf kan kopiëren. Back-uptools kunnen zich houden aan een strak tijdschema, waarbij bijvoorbeeld iedere week je bestanden worden bewaard. De diensten kunnen echter eveneens continue back-ups maken. In dat geval maakt de software een back-up wanneer je een bestand wijzigt of een nieuwe file aanmaakt. Veelal worden slechts de wijzigingen opgeslagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business