Torrentsite Oink vrijgesproken van fraude

Alan Ellis, de man achter de Britse torrentsite Oink, is vrijgesproken van fraude. Tegenover de rechtbank verklaarde hij geen intentie te hebben om auteursrechtenhouders geld te ontnemen.

De uitspraak is opvallend als we de feiten opsommen. Volgens de BBC bestond Oink van 2004 tot 2007. In dat laatste jaar werd de site gesloten na een politie-inval. In totaal zou de site het downloaden van 21 miljoen muziekbestanden mogelijk hebben gemaakt via P2P-technologie.

De site was alleen toegankelijk op uitnodiging, maar had op het moment van sluiting zo’n 180.000 leden. Volgens de BBC vond de politie bijna 183.000 pond (208.000 euro) op de Paypal-rekening van Ellis en ontving hij maandelijks rond de elfduizend pond (12.500 euro).

Daarnaast werd er ongeveer twintigduizend pond (22.700 euro) gevonden op een aantal bankrekeningen. Al het geld kwam van vrijwillige donaties van gebruikers.

Kennisverbreding
Voor de rechter zei Ellis dat hij geen intentie had om auteursrechtenhouders inkomsten te ontnemen. Het geld van de donaties diende om de huurkosten van de server te betalen en om op termijn een eigen server te kopen.

De site werd volgens Ellis opgericht om zijn IT-kennis te verbreden en zo gemakkelijker een job te vinden. Zo heeft Oink geen bestanden gehost en werd de site ontwikkeld op basis van een sjabloon waar torrentbestandsdeling al was ingebouwd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business