Groenen willen illegale downloads legaliseren

Senatoren Freya Piryns (Groen) en Benoit Hellings (Ecolo) hebben een opmerkelijk wetsvoorstel klaar. Ze pleiten voor een providertaks die naar auteursrechten gaat. In ruil worden illegale downloads gelegaliseerd.

Aan het voorstel wordt momenteel de laatste hand gelegd. Later deze week wordt het ingediend. De bedoeling is dat het concept van auteursrechten wordt aangepast aan het internetgebruik van vandaag.

Concreet worden enkel de providers belast. Zij moeten een klein deel (nog te bepalen) van het maandelijks abonnementsgeld afstaan, dat dan wordt verdeeld aan auteursrechtenverenigingen. Wel worden de internetprijzen op dat moment bevroren, om te voorkomen dat de heffing wordt doorgerekend aan de consument.

“Wat we proberen te doen is om een aantal dingen te combineren”, zegt senator Piryns aan onze redactie. “We willen ervan uitgaan dat iedereen het recht heeft om internet te gebruiken en dat er veel illegaal wordt gedownload.”

Filters omzeilbaar
Ze stelt daarbij dat eventuele filters of andere methodes om illegale downloads te blokkeren altijd wel te omzeilen zijn voor een kleine groep. “Daarom stellen we voor dat je het legaal kan doen, maar dat de providers betalen.”

In termen van abonnementen denkt Piryns aan bepaalde volumes waar je veel of weinig betaalt naargelang je veel zal kunnen downloaden. Wie aangeeft helemaal niet illegaal te downloaden, kan dan voor een licht abonnement gaan waarbij er geen of veel minder geld aan de providers wordt gevraagd.

Internetobservatorium
Tegelijk met de downloadtaks voor providers willen Ecolo en Groen een soort internetobservatorium oprichten. Die organisatie moet, als overheidsinstantie, het internetverkeer analyseren om zo een realistisch beeld van de downloads in België te krijgen. Wel benadrukt het voorstel dat dit volledig anoniem moet gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business