Nieuws

Gigabyte GA-H57M-USB3

De langverwachte opvolger van USB 2.0 begon 2010 met een valse start. Er waren nauwelijks producten voor te vinden, en bovendien liet grootmacht Intel weten USB 3.0 niet te gaan ondersteunen in zijn chipsets.

Toch weerhoudt dat alles de fabrikanten van moederborden er niet van om volop producten uit te brengen met USB 3.0, ook wel SuperSpeed USB genoemd.

Als verkoopargument kan USB 3.0 immers flink tellen; het klinkt de meeste computergebruikers erg bekend in de oren. Maar wat heb je eraan in de praktijk? We testen dit uit met Gigabytes GA-H57M-USB3 microATX-moederbord.

Niet alleen Gigabyte, maar ook MSI, Asus en de meeste andere fabrikanten pakken sinds kort uit met USB 3.0-moederborden. Ze vallen daarvoor allemaal terug op dezelfde NEC-controllerchip. Deze chip zit op het moederbord geïntegreerd en kan maximaal twee USB 3.0-poorten aansturen.

Ook USB 2.0
Dat is weinig, maar gelukkig maakte Gigabyte op de GA-H57M-USB3 vier USB 2.0-poorten, samen met een viertal headers waarop je nog extra USB 2.0-poorten kunt aansluiten. De USB 3.0-poorten herken je overigens gemakkelijk aan hun blauwe kleur.

We installeren Windows 7 Ultimate op het moederbord en merken dat deze standaard geen drivers voor de NEC-chip aan boord heeft. Om de USB 3.0-poorten te laten werken, is het dus nodig om de drivers apart te installeren. Dat kan vanaf de dvd of door ze te downloaden van de website van Gigabyte. Eén herstart later en de poorten worden netjes herkend in het Apparaatbeheer van Windows.

Hardware
Een pc of moederbord met USB 3.0-poorten is slechts het begin. Je moet ook nog hardware vinden die erop werkt. Gelukkig is dat het geval voor alle USB 2.0-apparatuur: de bekende connector past gewoon in een USB 3.0-poort. Je zult dan echter niet kunnen profiteren van de hogere snelheid die de nieuwe USB-standaard biedt.

Maar zelfs áls je een USB 3.0-apparaat vindt, is het nog maar de vraag of je meer snelheid krijgt. Veel apparaten zijn gewoon niet snel genoeg om de bandbreedte van zelfs USB 2.0 helemaal op te eisen. Denk bijvoorbeeld aan printers en webcams.

USB 3.0 brengt redding
Voor USB-geheugensticks, SSD’s, externe schijven en raidbehuizingen brengt USB 3.0 wél soelaas. Maar ook hier is het lang zoeken naar apparatuur die USB 3.0 ondersteunt. De vorige maand geteste Sharkoon SATA QuickPort USB 3.0 sloten we aan op een PCI Express-kaartje met dezelfde NEC-chip als op de GA-H57M-USB3.

We waren toen vooral benieuwd of de bottleneck van de PCI Express-bus ook geldt voor geïntegreerde chips. Jammer genoeg tonen onze tests aan dat er niet meteen een voordeel is voor de tweede oplossing: de SSD haalt via SATA 138,35 MB/s, en valt via USB 3.0 terug tot 114,77 MB/s.

Vermoedelijk is dat te wijten aan de niet-optimale verbinding tussen de NEC-chip en de Intel H57-chipset. Er is dus nog werk aan de winkel om USB 3.0 optimaal te laten renderen.

Gigabyte GA-H57M-USB3
Prijs: 127 euro (april 2010)

PRO: klaar voor de toekomst; compleet ondanks kleiner formaat; vier video-uitgangen.
CONTRA: maar twee USB 3.0-poorten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business