Nieuws

Western Digital My Passport Studio 640 GB

Deze 2,5 inch pocketschijf van Western Digital is er duidelijk geen van dertien in een dozijn. Allereerst is er de capaciteit. Met zijn 640 gigabyte (GB) gaat de My Passport Studio ruim over de vorige opslaggrens van 500 GB voor dit soort schijven. Maar anderzijds zijn er niet veel na deze PassPort Studio ook pocketschijven met 750 GB en zelfs 1.000 GB (van Toshiba) verschenen, en die zijn niet eens duurder dan deze Western Digital.

De schijf draait overigens aan 5.400 toeren per minuut, wat tegenwoordig standaard is.

Lcd-scherm
Een verklaring voor de hogere prijs van de My Passport Studio moet je in de eerste plaats zoeken in het lcd-schermpje. Het is een eenvoudig, monochroom scherm dat toont hoeveel vrije ruimte er nog is, en waar je een vaste tekstboodschap van maximaal 12 karakters op kwijt kunt. Een soort label dus. Een slotje toont of de schijf al dan niet beveiligd werd met een wachtwoord.

Western Digital levert hiervoor de nodige software mee. Handig is dat het schermpje ook werkt als de schijf niet is aangesloten op een computer. Eén nadeel echter: er is geen verlichting voorzien, zodat je in het donker nauwelijks iets op het scherm kunt lezen. Bovendien vragen wij ons af wat het praktische nut is van zo’n vast label.

Alleen als je een heel arsenaal aan dergelijke schijven hebt liggen, voor verschillende doeleinden, kan zo’n label meer duidelijkheid brengen, maar dat lijkt ons een onwaarschijnlijk scenario.

Doelpubliek: Mac-gebruikers
Ietwat tegen de trend in komt de My Passport Studio met slechts USB 2.0 en FireWire (400 en 800), en dus geen eSATA of het nog snellere USB 3.0. En zo kennen we meteen het beoogde doelpubliek: Mac-gebruikers. Want de meeste Macs hebben standaard FireWire.

Uiteraard werkt deze Western Digital schijf ook onder Windows, maar dan zul je hem eerst moeten herformatteren naar een NTFS- of FAT-indeling. Standaard komt hij met HFS+.

Verder valt ons op dat deze pocketschijf behoorlijk groot en dik is. De plastiekachtige behuizing lijkt ons bovendien niet erg robuust te zijn. Een ander minpunt zijn de vrij korte USB/FireWire-kabels die je erbij krijgt: aansluiten op een poort ergens achteraan een desktopcomputer blijkt niet haalbaar. Voor notebooks stelt zich gelukkig geen probleem.

Western Digital My Passport Studio 640 GB
Prijs: 159 euro (640 GB) (september 2010)

PRO: ideaal voor Macs; grote capaciteit; schermpje toont vrije ruimte.
CONTRA: vrij groot voor een pocketschijf; eerder beperkte back-upsoftware; korte kabels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business