Nieuws

Sitecom WL-309 Gaming Router II

Een simpele draadloze 802.11n-router heb je al voor minder dan 50 euro. Waarom dan ruim drie keer zoveel neerleggen voor deze Gaming Router II van Sitecom? Wij gaan het voor je na.

Sitecoms tweede generatie Gaming Router richt zich zoals de naam al zegt op gamers. Maar eigenlijk is dit apparaat gewoon bedoeld voor netwerken waarin meerdere mensen intensief gebruikmaken van internet. Ga je met de hele familie ‘s avonds online, dan kan de Gaming Router II helpen bij het optimaliseren van al dat internetverkeer. De router is daarvoor uitgerust met een StreamEngine-chip van Ubicom.

Automatische prioriteiten
De werkprocessor – met een kloksnelheid van 475 MHz! – analyseert alle netwerkverkeer van en naar het internet, en kent vervolgens een prioriteit toe aan de individuele datapakketten. Zo krijgen e-mail en bestandsdownloads de laagste prioriteit, terwijl voip, gaming en videostreams de hoogste krijgen. Iemand die dus een zware download in gang zet, zal daarmee de snelheid van anderen ook niet naar beneden halen.

Deze vorm van quality of service gebeurt volautomatisch, al kun je in de webinterface wel zelf nog bijkomende regels definiëren. Dat laatste is echter niet weggelegd voor leken. De Engelstalige webinterface biedt overigens weinig houvast voor wie niet thuis is in netwerktermen.

Er is ook geen online hulpfunctie voorzien. Gelukkig werkt de Gaming Router II meteen en is ook de wifibeveiliging via WPA2 netjes voorgeprogrammeerd. De WPA-wachtwoorden vind je op een sticker onder aan het toestel.

Flessenhals
Bij supersnelle breedbandverbindingen kan een snelle router handig zijn. Downloadsnelheden van 100 Mbit/s of meer zijn vandaag niet meer ondenkbaar, maar niet alle routers kunnen daarmee even vlot overweg en vormen dus een bottleneck.

Dat heeft weinig te maken met de snelheid van de WAN- en LAN-poorten op de router – die zijn in deze prijsklasse altijd geschikt voor gigabitsnelheden (1.000 Mbit/s) – maar wel met de capaciteit van de gebruikte routerchip. De Ubicom IP7150U-chip mag wat dat betreft geen problemen opleveren.

Zoals het hoort voor een moderne router heeft de WL-309 gelijktijdig bruikbare 2,4 GHz en 5 GHz draadloze toegangspunten. We testen beide in combinatie met een WL-329 GM USB-stick van Sitecom, en vergelijken die met een Edimax BR-6574N gigabitrouter, en een goedkopere ICIDU 150N-instaprouter.

Opmerkelijk is dat in onze testomgeving, met behoorlijk wat potentiële stoorzenders, de Gaming Router II erg snel is op korte afstanden, maar vanaf twintig meter al gauw terugvalt naar flink lagere snelheden. De Edimaxrouter toont een minder grote dip.

Op 5 GHz zijn de snelheden van de Sitecom gelukkig veel beter, al halen we dan de 25 meter niet meer. Dat is overigens een typisch gedrag voor dualbandrouters: op 5 GHz een stabieler signaal dan 2,4 GHz, maar wel met een lager bereik.

Sitecom WL-309 Gaming Router II
Prijs: 169,99 euro (september 2010)

PRO: geschikt voor supersnel internet; dubbele radio; standaard beveiligd met WPA2; NAS-functionaliteit (via USB).
CONTRA: snelheid over grotere afstand kan beter; vrij duur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business