Nieuws

YouTube opnieuw verbannen in Turkije

Turkse internetgebruikers hebben de afgelopen dagen van YouTube kunnen proeven. De blokkade is na twee jaar opgeheven, maar niet voor lang.

Op zaterdag berichtte het Turkse staatsagentschap Anatolian dat de blokkade die sinds 2008 op YouTube rust werd opgeheven. Google zou enkele gewraakte filmpjes verwijderd hebben waarin de oprichter van Turkije, Mustafa Kemal Ataturk, werd beledigd.

Copyrightclaim
Maar volgens Google deed het dat niet zelf. Dit gebeurde automatisch nadat een derde partij melding maakte over inbreuk op het auteursrecht, zo luidt een reactie aan Reuters. Google onderzocht dit en stelde vast dat de video’s geen inbreuk op het auteursrecht maken. De gewraakte beelden werden weer online geplaatst.

[related_article id=”158901″]

De reactie van de Turken laat zich raden. Een rechtbank in Ankara heeft YouTube nu een ban opgelegd van 30 maanden omdat de zoekgigant ook in een andere zaak weigert een video te verwijderen.

Vimeo
Het gaat om dezelfde beelden waarvan een rechter een maand geleden eiste dat ze van de concurrerende videodienst Vimeo verwijderd moesten worden. De video die met een verborgen camera gemaakt zijn, toont de voormalige leider van een Turkse oppositiepartij in het gezelschap van een minnares. Dat leidde tot het ontslag van de man.

De copryrightactie is het werk van enkele zelfverklaarde vrijwilligers, schrijft The Wall Street Journal. Zij werkten samen met de Turkse telecomwaakhond om een twee jaar oud vonnis, dat de blokkade van YouTube in Turkije inluidde, te doen naleven. Het beledigen van de oprichters is er immers een misdrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business