Nieuws

Apple iPod Nano

De nieuwe kleine iPad Nano met touchscreen is conceptueel gezien een van Apples zeldzame missers. De soepele interface die de iPod kenmerkt, is onveranderd. Maar de hoge prijs, het piepkleine multitouchscherm en de ontbrekende ondersteuning voor video maakt de zesde generatie iPod Nano een slechte deal voor muziekliefhebbers.

De nieuwe iPod Nano lijkt op de iPod Shuffle met een scherm. Het toestel is zo licht als een veertje, waardoor het makkelijk kwijtraakt. Gelukkig heeft Apple wel een clip aan de achterzijde voorzien.

Bovenop vind je een aan-uitknop en de volumeregeling, terwijl je aan de onderzijde de USB-kabel en hoofdtelefoon moet aansluiten. Ten opzichte van de vorige Nano is het scherm, dat trouwens de hele voorkant vult, gedegradeerd van 2,2 inch naar 1,5 inch.

[related_article id=”158256″]

Er is geen ingebouwde microfoon; de enige optie om spraakboodschappen op te nemen is de aanschaf van door Apple goedgekeurde hoofdtelefoons met ingebouwde microfoon. Je krijgt een synckabel en standaard koptelefoon meegeleverd.

Hoewel de nieuwe interface geen iOS (iPhone/iPod Touch/iPad) is, vinden we het symboolgebaseerde systeem intuïtief werken. Er is geen accelerometer, maar je kunt de aanraakdisplay met de vinger kantelen, zodat het scherm nooit ondersteboven staat. Symbolen zijn onderling van plaats te verwisselen, maar ze vervangen of weghalen zoals je dat bij een iPod Touch kan, behoort niet tot de mogelijkheden.

De Nike fitness-app, de ingebouwde pedometer en de FM-tuner geven ons nog enigszins het gevoel dat we niet worden bestolen.

Een beetje onhandig
Het multitouchscherm is net zo alert als dat van de iPhone, maar de handige vingercommando’s zijn afwezig. Zo is de knijpbeweging voor het inzoomen op foto’s niet mogelijk op het piepkleine scherm en kun je niet eens inzoomen op foto’s die met het 16:9-formaat zijn genomen. Er zijn negen achtergrondjes om uit te kiezen, maar eigen foto’s hiervoor gebruiken is niet mogelijk.

Ook Cover Flow is gesneuveld op de minispeler. Ironisch, omdat deze weergave juist zo’n baat heeft bij multitouch. De albumkunst vult desondanks het hele scherm, waarbij de besturing bovenop verschijnt. Daarom blijft het vinden van artiest of album even eenvoudig als voorheen.

Geluid zal altijd beter klinken als je de slechte oortelefoons van Apple inruilt voor een ander model dat beter in je oren zal blijven zitten. De FM-radio heeft nog altijd de mogelijkheid om tot vijftien minuten liveradio op te nemen als je je station pauzeert; daarna gaat hij weer verder waar je gebleven was. Je kunt bovendien met één vingerbeweging een onbeperkt aantal presets instellen.

Daarbij doet je oortelefoon dienst als antenne. Is het signaal sterk genoeg, dan krijg je de namen van het station en nummerinformatie op het scherm.

Apple schat de batterijduur op een volledig etmaal, een knappe prestatie voor een touchscreenspeler met dat formaat. Toch hebben we voortdurend het gevoel dat de nieuwe generatie van de iPod Nano erg veel weghaalt en er weinig voor in de plaats geeft.

We denken liever met weemoed terug aan zijn voorganger dan deze veredelde iPod Shuffle serieus te overwegen.

Apple iPod Nano
Prijs: 159 euro (november 2010)

PRO: intuïtieve interface; nooit op zijn kop dankzij multitouch; indrukwekkende batterijduur.
CONTRA: klein scherm; te duur; multitouch komt niet tot zijn recht; geen video’s afspelen/opnemen; slechte koptelefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business