Nieuws

Europa wil strengere privacyregels

De Europese Unie wil strengere regels die mensen meer controle geven over hun persoonlijke informatie en hoe onlinebedrijven zoals Facebook en Google die gebruiken.

Europa heeft de Europese Commissie opgedragen om voorstellen te maken voor nieuwe regels over onlinedata. Wat gebeurt er met je persoonlijke gegevens wanneer je een vliegtuig neemt, een bankrekening opent of foto’s online deelt? Hoe worden die data gebruikt en door wie?

Hoe kun je profielinformatie op sociale netwerken permanent verwijderen? Kun je contacten en foto’s makkelijk bij een andere dienst onderbrengen? Het zijn maar enkele van de vragen waarop de Commissie een antwoord wil formuleren.

Makkelijker aanpassen of verwijderen
Deze nieuwe regels kunnen ertoe leiden dat onlinebedrijven duidelijk aan hun gebruikers moeten zeggen welke informatie ze vergaren, wat ermee gebeurt en hoe gebruikers die gegevens kunnen aanpassen of verwijderen.

[related_article id=”158578″]

Zowel Google als Facebook heeft al een tijdje te kampen met verschillende privacyproblemen. Google heeft schoorvoetend moeten toegeven dat bij het maken van foto’s voor Street View ook e-mails en wachtwoorden werden opgeslagen. En Facebook betrapte enkele applicatieontwikkelaars op het doorverkopen van privégegevens.

De Europese Commissie wil niet alleen antwoord op enkele belangrijke vragen, maar ook een aantal regels opstellen voor de 27 lidstaten. Het doel is om duidelijkheid over dataverzameling te scheppen tussen bedrijven en overheden.

Richtlijn moderniseren
Verwacht wordt dat de voorstellen van de Commissie (PDF) die gisteren werden vrijgegeven discussies over online data op gang brengen. Deze voorstellen zullen als basis dienen voor de nieuwe regels die volgend jaar worden voorgesteld om de richtlijn over databescherming uit 1995 te moderniseren.

Europese burgers en andere belanghebbenden kunnen tot 15 januari 2011 reageren op de nieuwe voorstellen.

“De bescherming van persoonlijke gegevens is een basisrecht”, zegt eurocommissaris van Justitie Viviane Reding. “Om dat recht te kunnen garanderen, hebben we duidelijke en consistente regels nodig. We moeten ook onze wetten aanpassen aan de uitdagingen die nieuwe technologieën en globalisering met zich meebrengen.

"De Commissie komt volgend jaar met nieuwe wetgeving die de individuele rechten versterkt en bureaucratische rompslomp wegneemt om het vrije verkeer van gegevens binnen de Europese interne markt te waarborgen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business