Nieuws

Ex-Wikileakers starten nieuwe site

Enkele mensen die betrokken waren bij het Wikileaksproject beginnen met een nieuwe site: Openleaks. De scheuring komt er na conflicten met oprichter Julian Assange. Dat schrijft het Zweedse dagblad Dagens Nyheter.

"Ons langetermijndoel is een sterk en transparant platform te creëren dat klokkenluiders ondersteunt, zowel op technologisch als op politiek vlak. We willen ook anderen aanmoedigen om gelijkaardige projecten op te starten." Dat zegt een anonieme medewerker van Openleaks aan de krant.

"Op korte termijn willen we er vooral voor zorgen dat de technische infrastructuur afgewerkt wordt en dat de organisatie democratisch bestuurd blijft door alle leden, niet door één individu."

[related_article id=”158578″]

"Wikileaks te hiërarchisch"
De voormalige partners van Assange hebben Wikileaks verlaten vanwege het hiërarische bestuur en omdat de persoonlijke problemen van Assange te veel aandacht opeisten.

Media krijgen toegang
Openleaks publiceert de informatie die het ontvangt niet meteen, maar geeft verschillende media en andere organisaties toegang tot het systeem en biedt hen de mogelijkheid vrij te geven wat zij willen. Dat staat te lezen in enkele interne Openleaksdocumenten. De groep wil een neutrale tussenpersoon zijn, zonder een politieke agenda – waardoor ze allicht ook minder aandacht van regeringen op zichzelf vestigen.

"Omdat het niet onze bedoeling is documenten zomaar te publiceren in eigen naam, verwachten we niet het soort politieke druk die Wikileaks momenteel ondervindt", zegt een medeweker aan de Zweedse krant. "Het valt in dat verband overigens op hoe weinig van de woede van politici gericht is op kranten die de informatie van Wikileaks publiceren."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business