Nieuws

Preview: Google Chrome OS bèta

Het eerste serieuze nieuwe besturingssysteem sinds jaren is erg opwindend, maar tegelijk ook een anticlimax. Wie Chrome ooit gebruikt heeft, zal weinig verrassingen vinden in Chrome OS. Een nadere blik op Googles cloudvisie.

Onze Cr-48 testlaptop start koud op in veertien seconden, vier tellen sneller dan de nieuwe 11 inch MacBook Air en tientallen seconden sneller dan een Windows 7-pc. Uiteraard slechts waarnemingen, maar het zijn toch interessante cijfers.

Het instellen van Chrome OS is een fluitje van een cent. Gebruikers loggen in met hun Google-acount, dus is het eenvoudig meerdere accounts op een machine te hebben. Gastaccounts laten standaard geen sporen achter.

Een van de vreemdste zaken aan Chrome OS is dat een taakbalk ontbreekt. Dat is nu immers de browserbalk. Nog moeilijker te verteren is de afwezigheid van een bureaublad. Je kunt tabbladen weliswaar verplaatsen, maar de browser zelf blijft zitten waar hij zit.

[related_article id=”158901″]

Meer browsergevoel
Sinds onze preview is het OS nog meer op de browser gaan lijken; zelfs de extra applicatievensters zijn weggevallen. Net als bij Chrome beheer je alle instellingen via het menu dat verborgen zit onder het moersleutelpictogram. Alleen het rapporteren van bugs en instellen van wifi wordt geregeld via een ander bovenliggend menu. Binnen in de menu’s treffen we nauwelijks meer mogelijkheden aan.

Chrome OS heeft geen openbaar bestandssysteem, wat niet inhoudt dat je geen bestanden kunt downloaden. Alleen openen is in de meeste gevallen, afgezien van pdf’s, nog niet mogelijk.

Webwinkel voor applicaties, extensies en thema’s
In de nieuwe Chrome Web Store vind je naast webapplicaties thema’s en extensies, hetzij voor Chrome OS of voor Chrome. Je kunt hier kiezen uit negen snelgroeiende categorieën. Er is een onderscheid tussen betaalde en gratis apps, waarbij de nadruk op de laatste categorie ligt.

We proberen meteen een van Googles eigen webapps uit: Google Chat. Het videobeeld loopt wat achter tijdens een gesprek, maar je kunt het venster boven de browser laten zweven terwijl je verder surft.

Vergelijkbare webapps presteren echter nog niet zo goed. Google belooft offline functionaliteit, maar op dit moment is het eigen Google Docs niet bereikbaar als een internetverbinding ontbreekt. En dat geldt niet alleen voor applicaties: we kunnen zelfs niet inloggen met een uitgeschakelde wifiverbinding.

Printen is ook nog altijd een zwak punt. Dat gaat via Googles printdienst CloudPrint, waarvoor je je eerst moet aanmelden op een pc met Chrome 9. Pas dan kun je afdrukken op de netbook.

Chrome OS bevat enkele geweldige ideeën, waaronder universele cloudopslag en automatische synchronisatie. Alleen: cloudprinters bestaan nog niet en de offline functionaliteit van veel webdiensten is nog niet in werking.

Toch laat deze bèta een zeer stabiele indruk achter en zijn ook de opstarttijd en laadsnelheid indrukwekkend. Bovendien heeft het ontwikkelteam duidelijk aangegeven dat Chrome OS nog ‘werk in uitvoering’ is.

Door het bijzondere concept en de huidige beperkingen zal Google de Chrome OS-netbooks tegen een schappelijke prijs moeten aanbieden om twijfelende kopers over de streep te trekken.

Google Chrome OS bèta
Prijs: gratis (februari 2011)

PRO: merkbaar beter beeld dankzij nieuwe TrueTheater-effecten; ondersteuning voor GPU-acceleratie; integratie met videobibliotheek Windows 7.
CONTRA: laden van filmbestanden duurt te lang; mkv’s afspelen nog niet vlekkeloos.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business