Nieuws

Edifier Prisma

De Edifier Prisma heeft stijlvolle speakers in huis. Maar zijn vorm en kwaliteit goed in verhouding? Wij doen de test.

Het lijkt erop dat de designers van de Edifier Prisma leentjebuur gespeeld hebben bij designfabrikant B&O. Dit 2.1-setje ziet er dan ook enorm gelikt uit. Het kan ons zo bekoren dat we het eigenlijk zonde vinden om de subwoofer onder het bureau te plaatsen, zoals dat eigenlijk hoort.

Nu is dat ook vanuit een praktisch oogpunt geen goed idee, want de aan-uitschakelaar van het systeem zit boven op de subwoofer. Het geheel is redelijk goed afgewerkt, al speelt B&O nog wel een divisie hoger. Niet meer dan logisch ook, want dit setje gaat voor minder dan 100 euro over de toonbank.

Opstelling
De Edifier Prisma bestaat uit een subwoofer, twee satellietspeakers en een losse volumeregelaar. Achter op de subwoofer zit de gebruikelijke mini-jack stereo-ingang, waarmee je de set aansluit op de pc. Er wordt een kabel van 1,70 meter meegeleverd.

Via een gelijksoortige uitgang vertrekt het signaal vanuit de subwoofer naar de twee satellietspeakers. Daarvoor gebruik je de meegeleverde Y-kabel. Die is twee meter lang, wat in de meeste gevallen wel zal volstaan. Dan moet je ook het losse voedingsblok nog aansluiten op de subwoofer.

Het is jammer trouwens dat die niet geïntegreerd is. Ook de aparte volumeknop moet aangesloten worden via een seriële poort. Het is leuk dat de volumeknop beschikt over een ingebouwde lijningang en over een hoofdtelefoonuitgang.

In de technische specificaties lezen we dat het frequentiebereik van de satellieten 190 Hz als ondergrens heeft, terwijl het bereik van de subwoofer bovenaan reikt tot 130 Hz. Daartussen zou er dus een flink gat vallen. Als er zich muzikale informatie (geluiden uit een game bijvoorbeeld) in dat frequentiegebied bevindt, dan hoor je die dus niet of nauwelijks.

De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat heel wat 2.1-desktopsystemen hier last van hebben. We lezen ook dat de satellieten zowaar tweewegsluidsprekertjes zijn, met een 19 mm dometweeter en een 7 cm mid/laageenheid.

Dof geluid
Het geluid is duidelijk te dof. Opvallend is wel dat je dat euvel kunt wegwerken door de luidsprekers naar je oren toe te richten. Helaas is dat geen oplossing die werkt, want dan moet je de speakers in de hand houden. Als ze bij Edifier een tweeter met een bredere spreidingshoek hadden gebruikt – dus eentje die zijn geluid niet alleen recht naar voren afstraalt, maar ook meer naar boven en onder toe – was het resultaat veel beter geweest.

Het lage bereik is wel behoorlijk goed, zeker voor deze prijsklasse. Het gat in het bereik waarover we het eerder hadden is inderdaad aanwezig, maar dat geldt zoals eerder aangegeven voor meer van dit soort setjes.

Ons testexemplaar is in hoogglans wit uitgevoerd, maar je kunt de speakers ook krijgen in andere kleuren, waaronder zwart. De aankoopprijs bedraagt dan 89,95 euro.

Edifier Prisma
Prijs: 99,95 euro (maart 2011)

PRO: fraaie looks; handige volumeknop; degelijke laagweergave; nette prijs-kwaliteitverhouding.
CONTRA: hoge tonen zijn aan de doffe kant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business