Nieuws

Firefox 4 onder de loep

Browserbouwer Mozilla brengt vandaag een nieuwe versie uit van zijn bekende Firefox. ZDNet downloadt, installeert, test en bespreekt.

De vuurvos zit intussen aan versie vier. Een versie die op zich liet wachten, maar na vele bèta’s, vertragingen en releasecandidates is het vandaag zover: de vos trekt de wijde wereld in.

Gelukkig voor ons is dit echter nog steeds het internet, en konden wij gisteren al een (Engelstalig) kopietje bemachtigen en proefdraaien. Dames en heren van de jury: de scorekaart!

De interface
Mozilla is erin geslaagd een zeer fris ogende browser af te leveren: er is veel veranderd ten opzichte van de vorige versie en het geheel ziet er jong en overzichtelijk uit. Wat wel meteen opvalt, is dat Mozilla goed naar de concurrentie heeft gekeken.

Zo is de menubalk uit versie 3 verdwenen en heeft die plaatsgemaakt voor één knop in de linkerbovenhoek, net zoals in Opera. Alle opties zijn ondergebracht in één menu: zo heb je meer controle op één plek.

Firefox 4: Menu

Ook de menubalk is minder rommelig: zo heb je één knop voor je bladwijzers en één knop om webpagina’s te herladen.

De tabs
Door het verdwijnen van de menu- en bladwijzerbalk krijgen de tabs een prominentere plek, wat het overzicht alleen maar ten goede komt. Mozilla heeft ook extra aandacht besteed aan de tabs, waardoor je ze beter en vooral efficiënter kan gebruiken. Enkele nieuwigheden:

  • Switch to tab: het is nutteloos twee tabs te openen om dezelfde website te bekijken. Daarom krijg je, wanneer je een internetadres intypt dat je op de achtergrond al bekijkt, de mogelijkheid om de juiste tab op te roepen in plaats van een nieuwe te maken. Typ een paar letters; de Awesome Bar doet de rest.

Firefox 4: switch to tab

  • App Tabs: websites die je veel gebruikt of die de hele dag openstaan hoeven niet zo veel plek in te nemen. Ook voor deze functie haalde Mozilla de mosterd bij de concurrentie: Google Chrome. Een zogenaamde App Tab maak je door op een tab te rechtsklikken en Pin as App Tab te kiezen. Een App Tab kun je ook niet zomaar sluiten: niet met het gebruikelijke kruisje, noch met de toetsencombinatie Ctrl+W. Je moet de tab eerst ‘unpinnen’, waarna je hem kan sluiten.

Firefox 4: App Tabs

Sync
Met Firefox 4 kun je synchroniseren: gegevens delen tussen Firefox op je pc en die op je smartphone, bijvoorbeeld. Zo kun je gewoon surfen op je desktop-pc, beseffen dat je te laat bent voor een belangrijke afspraak en verder surfen in de trein, met de websites en tabs die je thuis geopend had.

Waar Firefox echter vooral trots op mag zijn, zijn de aanpassingen onder de motorkap. Kortere opstarttijden, een snelle weergave van grafische elementen en het snelle laden van webpagina’s zijn dingen die je meteen opvallen.

Deze versie van de vos heeft ook een betere crashbeveiliging: wanneer een plug-in zoals Flash Player of Adobe Reader besluit om ermee op te houden, beïnvloedt dat de rest van Firefox niet.

Verder heeft Firefox 4 verrassingen in petto voor de technologieliefhebbers: de vos ondersteunt vanaf nu HTML 5, kan beter om met nieuwere opmaaktalen zoals CSS3 en heeft een nieuwe audio-API. De browser ondersteunt zelfs multitouch op Windows 7, zodat je er op een heel nieuwe manier mee om kan gaan.

Firefox 3 versus Firefox 4

Privébrowsen
Ideaal voor mannen die ‘een cadeau willen kopen voor hun vrouw’: de mogelijkheid om privé te surfen. Je gebruikt de browser volledig anoniem: je surfgeschiedenis wordt niet bijgehouden en ook cookies worden niet opgeslagen op je computer. Handig voor mensen die bankzaken verrichten op een openbare computer, of om je e-mail na te kijken in een internetcafé.

Firefox 4: Privébrowsen

Verder kan je Firefox 4 ook weer helemaal naar je hand zetten. Verander het uitzicht met Personas, installeer je favoriete add-ons of zet de volledige interface naar je hand. Verschuif of verwijder knoppen naar hartenlust en verbeter je surfervaring.

Een hele hoop aanpassingen en vernieuwingen dus, in Mozilla’s jongste telg. Of dit het lange wachten waard was, is aan jou om te beslissen. Als je de volledige lijst met aanpassingen rustig wil bekijken, dan kan dat op deze pagina van Mozilla. Firefox 4 downloaden kan via de officiële webpagina.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business