Preview: RiM PlayBook en Samsung Galaxy Tab 10.1

Zowel Samsung als Research in Motion, het bedrijf achter Blackberry, wil een graantje meepikken van de huidige tablethype. RiM betreedt de drukke arena met een eigen platform, de PlayBook. Een eerste indruk.

De stortvloed aan tablets is voor het grootste deel gebaseerd op Android OS. In eerste instantie was dat de Froyo-versie zoals bij de originele Galaxy Tab, maar intussen is de speciaal voor tablets geschreven Honeycomb-versie op komst. De Galaxy Tab 10.1 zal hierop draaien.

De PlayBook laat Android echter links liggen en heeft als kloppend hart QNX, software die al jaren allerlei ingebedde toepassingen aandrijft, inclusief scadasystemen.

De platformstrijd
Kiezen voor een eigen platform heeft wel zijn gevolgen. Apple en Google zetten namelijk alles op alles om ontwikkelaars ervan te overtuigen om voor hun besturingssysteem apps te bouwen. Wie een eigen koers vaart, moet dus op zijn beurt programmeurs warm maken of eindigen met een tablet waarvoor geen apps bestaan.

Omdat QNX iets totaal anders is dan het Blackberry OS – dat nog een relatief levendige ontwikkelaarsgemeenschap kent – is de vrees groot dat de PlayBook te weinig apps zal kunnen aanbieden.

Toch lijkt zich een uitweg aan te bieden: er zijn steeds meer indicaties dat QNX in staat zal zijn om Android-apps te draaien, waardoor de PlayBook-gebruiker meteen zou beschikken over een rijke keuze uit applicaties. De Android-compatibiliteit is echter nog niet bevestigd, laat staan dat er duidelijkheid is over hoe breed de ondersteuning zou zijn.

Goed scherm
We mochten de PlayBook op het Mobile World Congress in Barcelona al eens vastnemen, en we kunnen bevestigen dat het scherm van de PlayBook van hoog niveau is. Kijkhoek, kleurenweergave en reactietijd: op het prerelease-toestel dat wij in handen kregen, zat het allemaal goed.

Het is natuurlijk een scherm met een diagonaal van 7 inch, wat betekent dat de PlayBook kleiner is dan de iPad 2 (9,7 inch) en de nieuwe lichting Android-tablets zoals de Motorola Xoom en Samsung Galaxy Tab 10.1.

Multitasking
Het indrukwekkendste aspect aan de PlayBook is de mogelijkheid om te multitasken. Bij het schakelen tussen apps zie je alle actieve toepassingen verkleind naast elkaar. Ook als er bijvoorbeeld een HD-video wordt afgespeeld, zie je in deze preview het filmpje gewoon verder spelen.

Wisselen tussen apps gaat pijlsnel en vloeiend. De PlayBook kan net als de Galaxy Tab 10.1 ook Flash-inhoud aan, maar daar kregen we geen uitgebreide demo van. Bij het browsen zijn er verder geen noemenswaardige problemen; RiM pronkt ook graag met zijn perfecte score in de Acid3-test voor webbrowsers.

3G-PlayBook
Aanvankelijk verschijnt de PlayBook alleen in een wifiversie, die mogelijk rond de 499 dollar kost. RiM verwacht dat mensen die 3G willen de PlayBook zullen tetheren aan hun Blackberry-telefoon. “Waarom meerdere 3G-abonnementen nemen?” luidt hun redenering. Of iedereen die redenering volgt, is een andere vraag.

Blijkbaar is RiM zich daar ook van bewust, want nog dit jaar zou er toch een 3G-PlayBook opduiken. Ook 4G-edities worden uitgebracht, spek voor de bek van Amerikaanse consumenten die nu al kunnen surfen via wimax- en LTE-netwerken.

Samsung Galaxy Tab 10.1
De RiM PlayBook belooft sterke concurrentie te krijgen van de Android-kant. Samsung was met de Galaxy Tab een van de eerste merken die succesvol een Android-tablet wisten te lanceren.

De nieuwste versie krijgt een serieuze schop onder zijn kont op het vlak van specificaties. Dat levert onder meer een krachtige dualcoreprocessor op, met Android 3.0 Honeycomb als basis. Het scherm meet 10,1 inch, waar het meer in het vaarwater van de iPad 2 komt. Het enige verschil met dat toestel is de 16:9-beeldverhouding, want Apple kiest voor een 4:3-verhouding. Omdat de originele Tab een diagonaal meet van 7 inch, blijven beide modellen naast elkaar bestaan.

De snelle processor zorgt ervoor dat Honeycomb bijzonder goed uit de verf komt. Alle toepassingen starten zonder vertraging en het wisselen tussen actieve programma’s gebeurt snel. Om onderweg foto’s te nemen, kun je kiezen tussen de 8 megapixelcamera aan de achterkant en de 2 megapixelcamera vooraan.

Helaas valt vooral de 8 megapixelvariant sterk tegen tijdens onze korte test op het Mobile World Congress, met onscherpe foto’s. De grootste troef van Samsung is het heldere scherm met brede kijkhoek en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels.

Het toestel is daarnaast opvallend plat, amper twee millimeter dikker dan de nieuwe iPad 2, zonder dat het minder handig wordt om mee te werken. De achterkant, een plastic cover met reliëf, is aangenaam aan om vast te houden.

De Galaxy Tab 10.1 heeft standaard een 3G-module ingebouwd met HSPA+ voor snelheden tot 21 Mbit/s. Maak je liever geen gebruik van een data-abonnement, dan kun je nog altijd via wifi op het internet. Voorlopig zijn er twee capaciteiten van de Galaxy Tab 10.1 bevestigd door Samsung, 16 GB en 32 GB.

Een bijzonder leuke extra is de mogelijkheid om beelden van je tv draadloos in HD door te sturen naar je tablet. Je hebt wel de laatste nieuwe Samsung D-serie tv’s nodig om hiervan te kunnen genieten. Het is nog wachten tot de zomer voor de Galaxy Tab 10.1 verkrijgbaar wordt. Samsung heeft voorlopig nog geen prijzen bekendgemaakt.

Research in Motion PlayBook
Prijs: nog onbekend (april 2011)

PRO: multitasking aanwezig; handige interface.
CONTRA: 3G-connectiviteit ontbreekt voorlopig; appaanbod is nog groot vraagteken.

Samsung Galaxy Tab 10.1
Prijs: nog onbekend (april 2011)

PRO: Android 3.0; knappe afwerking, vloeiende interface.
CONTRA: camera valt tegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business