Nieuws

LG Optimus 3D Speed

Na de televisietoestellen zijn nu ook de smartphones aan de beurt. LG brengt bij ons als eerste een telefoon met een 3D-scherm op de markt.

De knalrode doos waarin deze smartphone verpakt wordt, verraadt het al: het draait hier om snelheid. Maar wat echt prikkelt is het opschrift ‘3D’. Jawel, de eerste smartphone met een 3D-scherm die bij ons verkrijgbaar is. Een passieve bovendien, dus je hebt geen speciale bril nodig. Maar heb je er iets aan?

De meeste mensen die deze LG kopen, doen dat wellicht vanwege het 3D-gegeven. 3D is hier op twee manieren aanwezig: ten eerste is er dat 3D-scherm, en achteraan vind je twee camera’s om zelf 3D-foto’s of films mee te maken.

[related_article id=”161563″]

Dat laatste is een goede zaak, want qua 3D-media ben je vooral aangewezen op de filmpjes die je zelf maakt en een bron als het 3D-kanaal van YouTube. Daar vind je wel wat video’s, al is het aanbod niet echt ruim. Sommige zijn ook niet geschikt voor de Optimus en dus niet te bekijken – tenzij je graag scheel kijkt.

Oerdegelijk scherm
Voor het merendeel van de tijd zul je de LG Optimus 3D Speed gewoon in 2D-modus gebruiken. Dan ziet deze smartphone eruit als een standaard Android-telefoon, zij het met een gigantisch 4,3 inchscherm. Zo komt het toestel ook meteen groot over. LG voegt maar weinig eyecandy toe aan de interface, zeker vergeleken met HTC en Samsung.

Echt erg vind ik dat niet. Zeker niet omdat de 2D-modus een zeer mooi en kleurrijk beeld toont. Misschien niet zo goed als de Samsung Galaxy S II, het vergelijkingspunt van het moment, maar echt ver zit het er niet vanaf.

En zo komen we al gauw bij het 3D-gedeelte. De 3D-modus van het scherm activeer je door op een knop aan de zijkant te drukken of door een 3D-app te starten. Doe je het eerste, dan start er een 3D-menu op, een soort ronddraaiende carrousel die je snel toegang geeft tot 3D-apps, -foto’s en –video’s die je zelf maakt, de camera en het 3D-kanaal van YouTube. Net zoals veel 3D-menu’s is het er allemaal net over, met racewagens die uit het scherm rijden en lenzen op camera’s die in je oog steken.

Filmen in 3D
Zelf 3D-video’s maken lukt goed met de Optimus 3D Speed. De clou is wel dat je de juiste soort omgeving kiest om te filmen. Het heeft geen zin om met dit toestel vanaf enkele tientallen meters afstand voetballers te filmen bijvoorbeeld. Wat wel goed werkt is iets filmen wat relatief nabij staat, met vrij veel ruimte tussen het subject en de achtergrond. Een spelend kind in de woonkamer of tuin is een mooi voorbeeld.

Spelletjes in 3D
Standaard vind je op deze Optimus vier 3D-games. Het zijn vrij goede en bekende namen: Nova (een Halo-achtige shooter), Asphalt 6 (een racespel), Lets Golf 2 (je raadt waar dit over gaat) en het pedagogisch verantwoorde Gulliver’s Travels. Gaming en 3D gaan goed samen, ook bij deze vier, en ik vermoed dat je dit gaat tonen om 3D te demonstreren aan je vrienden.

Het is trouwens heel hard zoeken naar 3D-apps die niet spelgerelateerd zijn. Misschien is dat wel ergens logisch, maar tegelijkertijd ook een tegenvaller. Zeker als je dacht volop het 3D-scherm te gaan gebruiken.

Ergens is het een goede zaak dat de 3D-modus niet continu in werking is. Ja, het is een leuke gimmick én het werkt zelfs vrij behoorlijk. Maar zoals bij alle passieve 3D-schermen moet je perfect gepositioneerd zijn ten opzichte van de telefoon, met het scherm recht naar je toe gericht en op ongeveer 50-60 centimeter afstand.

Bovendien moet je echt naar het midden van het scherm kijken, niet naar de randen. Doe je dat toch of hou je het toestel net fout, dan zie je een wazig en donker beeld dat je geheid hoofdpijn oplevert. Niet bepaald leuk.

Kortom, het 3D-deel van de Optimus 3D Speed is interessant, maar met mate te consumeren. Nu is de perceptie van 3D duidelijk iets persoonlijks en heb jij er misschien minder last van. Maar een kleine steekproef op onze redactie levert toch gelijkaardige reacties op.

Snelheid belangrijker dan 3D
In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat LG zelf de 3D-mogelijkheden van de Optimus 3D Speed niet overbenadrukt. De Koreanen leggen er vooral de nadruk op dat dit een smartphone is met stevige hardware onder de motorkap. ‘3D’ betekent voor LG ook: dualcore, dualchannel en dualmemory. Een overzicht van de specificaties vind je hier.

Kort samengevat: een prestatiebeest. Is dat belangrijk? Toch wel, want het Android-besturingssysteem heeft echt wel baat aan wat kracht.

Naar mijn gevoel is deze Optimus niet de allersnelste Android van het moment. Dan denk ik eerder aan de Samsung Galaxy S II. Tegelijkertijd is het duidelijk een van de rapste. Alleen het opstarten stelt het wat teleur, want dat duurt bijna een minuut. Elders is er echter geen probleem. Zo reageert de interface altijd pijlsnel.

Conclusie
Kopen of niet, dat is uiteindelijk de vraag. Als je echt gebrand bent op 3D-mogelijkheden, dan is het antwoord resoluut ‘ja’. Er is immers geen alternatief. Maar persoonlijk vind ik de 3D-mogelijkheden onvoldoende reden om de LG 3D Optimus aan te schaffen. Wat me wel kan overtuigen – net zoals bij de Optimus 2X Speed – zijn de prestaties, het algemeen gebruiksgemak en de afwezigheid van allerlei vertragende eyecandy.

De LG Optimus 3D Speed heeft een adviesprijs van 520 euro.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business