Nieuws

Google koopt mobiele tak Motorola

12,5 miljard dollar. Zo veel heeft Google veil voor Motorola Mobility, de bouwer van de Xoom en talloze Android-telefoons. Maar de aankoop lijkt eerder bedoeld om patenten te verwerven, wat handig is in de toenemende strijd met Apple, Microsoft en andere partijen. De verticale integratie-aanpak van Apple overdoen – waarbij soft- en hardwareontwikkeling in hetzelfde bedrijf gebeurt – zou niet de bedoeling zijn, aldus Google-topman Larry Page.

De overname kwam maandag als een donderslag bij heldere hemel. Alhoewel: achteraf gezien waren er duidelijke tekenen dat Google iets wou doen om zichzelf beter in te graven op het gebied van patenten. Nog maar vorige week stelde de zoekgigant dat Apple en Microsoft via softwarepatenten de concurrentie (lees: Android) de kop wou indrukken.

Door Motorola Mobility te kopen, krijgt Google alleszins meer patenten rond mobiele toestellen in handen. Voor de zoekgigant een goede zaak: als pakweg een Apple opeens zou dreigen met een rechtszaak rond Android, zal Google door de Motorola-patenten neuzen en wellicht een patent vinden waarmee het in repliek Apple zal aanklagen.

[related_article id=”158901″]

Motorola is natuurlijk niet de enige smartphonebouwer die Android gebruikt. Samsung, HTC en LG zijn zowat de belangrijkste andere Android-spelers. In eerste reacties, gesprokkeld en vrijgegeven door Google, zeggen ze unaniem tevreden te zijn met “Googles bereidheid om Android en zijn partners te beschermen”. Google van zijn kant benadrukt dat Android zijn open karakter behoudt en beschikbaar zal zijn voor meerdere fabrikanten. Om de concurrentie niet te benadelen, zal Motorola Mobility en het Android-team apart worden gehouden.

Maar de aankondiging zal ongetwijfeld een geruchtenstroom op gang brengen over wat er nu komt voor fabrikanten zoals HTC, LG en Samsung. Alle drie wedden in elk geval op meerdere paarden: Samsung heeft naast Android nog het Bada-platform en het Koreaans bedrijf is samen met HTC en LG ook bouwer van Windows Phone 7-telefoons. Al lijkt bij dat laatste platform Nokia nu de eerste tenor. Alle drie hebben dus alternatieven – maar niet echt alternatieven die zo overtuigend zijn dat Android dumpen een echte optie kan zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business