Nieuws

Wat is smart tv?

Wil je vandaag een nieuwe televisie, dan zal de verkoper je geheid twee dingen proberen aan te smeren: 3D en iets wat hij wellicht als smart tv verpakt. Maar wat is nu zo’n slimme tv, en waarom zou je er een willen?

Smart tv betekent gelukkig niet dat je eerst een quiz met het televisietoestel moet overleven voordat je van zender mag veranderen. Wel is het een populaire term voor een allegaartje aan extra functies en diensten op een tv. Denk aan ingebakken verhuurdiensten voor films of de mogelijkheid om onlinevideo’s rechtstreeks op het grote scherm te bekijken.

Wat heb je nodig?
Voordat je naar de winkel holt om zo’n televisie met internetspeeltjes te kopen moet je één ding uitpluizen: is het in je huis mogelijk om een internetverbinding tot bij het tv-toestel te krijgen? Een netwerkaansluiting zit nu eenmaal standaard op elke ‘slimme’ televisie.

Logisch ook, want anders kan er niet veel op het internet bekeken worden. Als het even kan leg je een ethernetkabel van je router naar de tv. Iets duurdere tv-toestellen kun je ook draadloos op je thuisnetwerk aansluiten. Het hangt een beetje van het model af of wifi al ingebouwd is of dat je een aparte wifi-ontvanger moet aanschaffen.

De prijs van zo’n adapter varieert van merk tot merk, maar zweeft ergens tussen 50 en 100 euro. Af en toe zijn er promoacties waarbij de wifi-adapter gratis wordt aangeboden. Hou dus zeker de reclameblaadjes in de gaten.

Wat kan een slimme tv?
Elk merk heeft zijn slimme-tv-platform, al moet ik er meteen aan toevoegen dat die bewering niet helemaal klopt. Enkele tv-fabrikanten (Philips, LG, Sharp, Loewe) werken achter de schermen samen om een platform uit te bouwen.

Niet dat je die gezamenlijke basis zou herkennen aan de menu’s op hun toestellen. Samsung – de grootste tv-verkoper – heeft dan weer zijn eigen selectie diensten die het afstemt op de lokale markt. Maar wat valt nu eigenlijk allemaal onder smart tv? Welke extra’s en diensten mag je verwachten?

Tijd om de belangrijkste even op een rij te zetten.

1. DLNA
Ofwel: Digital Living Network Alliance. Dé technologie die je in huis wil hebben als je films op een pc, laptop of netwerkopslagapparaat (NAS) via het televisiescherm wil bekijken. Het zorgt ervoor dat je tv het met je computer kan vinden en dat zij videobestanden kan ophalen.

Let wel: DLNA-ondersteuning wil niet zeggen dat je televisie alle bestandsformaten kan afspelen. Mkv-bestanden zijn voor sommige merken bijvoorbeeld geen probleem, maar weigeren absoluut te openen op andere tv"s.

2. Videoverhuur
Door de regen naar de videotheek om een filmpje te gaan halen, dat is zó 20ste eeuw. Waarom niet gewoon rechtstreeks op de tv een kaskraker uitkiezen en bekijken? Tegen betaling, uiteraard.

3. Onlinevideo en -muziek
Een koppeling naar YouTube is bijna altijd aanwezig. Samsung voegde daar recent ondersteuning voor het 3D-kanaal van YouTube bij. Een kwestie van kersverse eigenaars van 3D-televisie de gelegenheid geven toch ergens 3D-video’s te vinden.

Soms zijn er standaard nog bruggen voorzien, bijvoorbeeld naar DailyMotion of Vimeo, maar als dat niet zo is kun je via de browser of apps zelf andere videodiensten bezoeken. Steeds vaker zijn er ook ingebakken muziekdiensten aanwezig, zoals Aupeo. De moeite waard als je je toestel aan een AV-receiver koppelt.

4. Skype
Steeds meer tv’s dubbelen als videotelefoons. Meestal moet je wel investeren in een optionele kit met webcam, maar de prijzen daarvan vallen best mee. Als het eenmaal is geïnstalleerd kun je vanuit je luie zetel via Skype met mensen telefoneren en, helemaal cool, videochatten.

Je gesprekspartner hoeft geen slimme tv te bezitten, maar mag aan de lijn hangen met een pc, smartphone of tablet. Skype is ondertussen een optie bij Panasonic, Samsung en Sony.

5. Apps
Aan apps valt tegenwoordig niet meer te ontsnappen, ook niet op het televisiescherm. Op bijna alle smart tv-platforms kun je extra apps installeren, bijvoorbeeld om het weerbericht op te halen of om de laatste nieuwsberichten te lezen. Enkele merken zoals Philips, Samsung en Sharp zorgen dat er standaard een aantal lokale apps aanwezig zijn, zoals die van nieuwssites bijvoorbeeld.

6. Browsen
Bijna elke smart tv heeft een browser aan boord waarmee je naar elke site kan surfen. Omdat de browser op de tv meestal dezelfde technologie gebruikt als Safari of Chrome, verschijnen webpagina’s min of meer zoals op het computerscherm.

Flash-inhoud kan echter een probleem zijn en ook navigeren is niet altijd vanzelfsprekend. Als je een draadloos toetsenbord kunt aansluiten op je tv verloopt het browsen veel vlotter.

7. Programmagids
Nog zo’n functie die een beetje dubbelop is met de digitale tv-decoder. Een merk als Philips heeft in elk geval een heel knappe en overzichtelijke tv-gids. Er zijn zelfs televisies die vanuit deze gids rechtstreeks kunnen opnemen naar een ingebouwde harde schijf of USB-stick, een eerder zeldzame functie die je onder meer bij Loewe en Toshiba terugvindt.

8. Sociale media
Ook Facebook en Twitter hebben hun weg gevonden naar het televisiescherm. Het is wel leuk, zo op de bank neuzen door de statusupdates van vrienden en contacten. De keerzijde is wel dat je minder privacy hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business