Nieuws

Onenigheid over ‘sneller dan licht’-deeltjes

De wetenschappers die deeltjes sneller dan licht lieten reizen, hebben hun experiment herbevestigd. Maar al even snel zegt een ander team van wetenschappers dat het onderzoek niet kan kloppen.

Het experiment werd overgedaan omdat de oorspronkelijke bevindingen onwaarschijnlijk zijn. Hierbij werden neutrino’s in een andere tijdsstructuur verzonden, drie nanoseconden lang in plaats van tien, met intervallen van 524 nanoseconden.

Daarbij stelden de wetenschappers van het project Opera (Oscilliation Project with Emulsion-tRacking Apparatus), het team dat in september beweerde de lichtsnelheid te hebben gebroken, opnieuw vast dat de deeltjes sneller dan het licht reizen.

Maar die vaststelling wordt al even snel weer in twijfel getrokken door een team van 68 wetenschappers van het Gran Sasso National Laboratory in Italië. In hun paper verwerpen ze volgens The Register de resultaten. Hun verklaring: neutrino’s die bijna de lichtsnelheid bereiken verliezen energie omdat ze fotonen en zogenaamde e+e-paren produceren.

Daarom zou het energiespectrum van de neutrino’s significant vervormd moeten zijn, waarbij er een aanzienlijk deel fotonen en e+e-paren waarneembaar is. Dat is niet het geval, en volgens de wetenschappers gaat het daarom niet om deeltjes op lichtsnelheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business