Nieuws

Moet Google betalen voor Atomium in Street View?

De foto’s die Google van ons land maakte en in Street View combineerde tot een 3D-wereld kunnen de internetgigant duur komen te staan. Op de foto’s zijn immers ook beschermde bouwwerken te zien. Maar foto’s van maken en publiceren is vaak niet toegelaten zonder ervoor te betalen.

Dat is onder meer het geval voor het Atomium in Brussel. Het ontwerp van André Waterkeyn is nog beschermd tot 2075. Het rechtenbeheer gebeurt door de vzw Atomium enerzijds en auteursrechtenorganisatie Sabam anderzijds. De onlinepublicatie van foto’s van het Atomium is dan ook onderhevig aan bepaalde voorwaarden.

Overleg met Sabam
De vraag is of Google het Atomium nog lang zal kunnen tonen in Street View. Google lijkt alvast niet te voldoen aan de voorwaarden ‘particulier’, ‘zonder winstoogmerk’ en ‘met een lage resolutie’ om niet te hoeven betalen hiervoor.

[related_article id=”158901″]

Volgens woordvoerder Inge Van Eycken van vzw Atomium wordt de zaak binnenkort intern aangekaart: “Google Street View heeft een situatie gecreëerd die uiteraard nieuw is voor ons. Er wordt momenteel overleg gepleegd tussen onze directie en Sabam. Tijdens de raad van bestuur op het einde van het jaar zal dit ook besproken worden.”

Een optie is bij Google een aanvraag indienen om het Atomium volledig uit Street View te laten halen, net zoals individuele personen dat nu al kunnen.

We hebben Google Benelux gevraagd of een dergelijke aanvraag is ontvangen rond het Atomium. Zodra dat antwoord er is, updaten we dit bericht.
 

Update 12.00 uur:
Google heeft geen informatie of zo’n aanvraag daadwerkelijk ingediend is. “Maar in de meer dan dertig landen waar Google Street View is gelanceerd, heeft het zich bewezen als een zeer goede manier om populaire toeristische attracties onder de aandacht te brengen”, zegt Tineke Meijerman van Google Benelux.

Meijerman lijkt ook niet te twijfelen dat het Atomium zichtbaar blijft in Street View: “Street View is gelanceerd in samenwerking met Visit Brussels. Ook de burgemeester gaf aan dat hij blij was op deze manier zijn stad te kunnen promoten. Kortom: veel Street View-partners zien de voordelen in van de meerwaarde die Street View aan toeristische bestemmingen geeft.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business