Nieuws

Zo kies je een videocamera

Foto"s zijn een goeie manier om leuke momenten bij te houden. Maar als je echt een gebeurtenis wil vastleggen voor de eeuwigheid, maak je een film. Nu alleen nog de juiste videocamera vinden.

Videocamera’s lijken tegenwoordig minder populair dan vroeger. En daar zijn twee schuldigen voor: het fototoestel en de smartphone. Beide apparaten kan je gebruiken om te filmen, en tegenwoordig is de kwaliteit die ze leveren zeker niet slecht.

In bepaalde omstandigheden film je met een digitale reflexcamera zelfs mooiere beelden dan met een videocamera. En toch valt er nog veel te zeggen voor de aanschaf van een echte videocamera.

Geloof je me niet? Kijk dan maar eens naar deze vier categorieën van videocamera’s die dingen kunnen waar een gsm of camera niet of nauwelijks aan kan denken.

Opletten met zoom
Loop een winkel binnen, en je zal een hoop camera’s zien met stickers waarop enorme zooms beloofd worden. Bij een recent testtoestel zag ik bijvoorbeeld 42x staan. Dat is een spectaculair cijfer, maar je mag je hier niet op blind  staren.

Zo’n hoge zoomfactor wordt behaald door de optische zoom en de digitale zoom bij elkaar op te tellen. Maar digitaal zoomen doet afbreuk aan de beeldkwaliteit, want je blaast eigenlijk gewoon een stuk van het beeld op. En dat  leidt tot kwaliteitsverlies en gekartelde beelden.

Na het filmen
Na het filmen wil je natuurlijk pronken met je beelden. Het gemakkelijkste is de camera via een HDMI-kabel te verbinden met de televisie. In de meeste gevallen moet je daar een aparte kabel voor aanschaffen, met aan één kant een reguliere HDMI-stekker en aan de andere een mini- of microversie. Wil je de videobestanden eerst nog bewerken, dan zul je ze moeten importeren op een pc of Mac.

Dat doe je beter meteen in een geschikt programma, zoals Adobe Premiere Elements of Apple iMovie. De betere videocamera’s bewaren alle informatie in het AVCHD-formaat. Bekijk je een geheugenkaart die uit zo’n camera komt, dan zul je niet één videobestand vinden, maar een heel aantal mappen en bestanden.

AVCHD is immers een ‘container’ voor alle mogelijke informatie, inclusief titels, indexen en thumbnails. De eigenlijke video bevindt zich in de Private-map, en dan Avchd/BdmV/Streams. Een AVCHD-videobestand heeft de extensie .mts.

Een kleine tip: niet alle mediaspelers kunnen goed om met mts-bestanden. Maar gelukkig zal er ergens in de doos van je videocamera wel een dvd-schijfje zitten met software die mts probleemloos kan omzetten naar een ander gangbaar formaat, zoals avi of mov. Er bestaan ook gratis convertorprogramma’s, zoals Winff. Of je kunt gewoon de video rechtstreeks importeren in een montageprogramma.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business