Nieuws

Adobe Photoshop Elements 10 en Premiere Elements 10

Iedereen houdt van een goede deal. Met de combinatie Premiere en Photoshop Elements biedt Adobe al jaren krachtige, toegankelijke software voor een schappelijke prijs. We kijken of ook versie 10 het aanschaffen waard is.

Hoewel het hier gaat om twee verschillende applicaties, één voor videomontage en één voor fotobewerking, worden zij bij elkaar gehouden door een gezamenlijke beheerder, waar je zowel bewegend als stilstaand beeld kunt importeren, labelen en sorteren.

Slechte organisatie
Deze Elements Organizer is meteen ons grootste bezwaar tegen deze softwarecombo. Allereerst is het filteren op video lang niet zo geslaagd als we hadden gehoopt en vertraagt het werken met de beheerder de start aanzienlijk. Erger nog: de Organizer is behoorlijk instabiel en crasht regelmatig.

Er is auto-analyse, maar die geldt alleen voor foto’s, ook al zou het eveneens erg van pas komen bij het gebruik van video. Ook bij de foto’s laat de Elements Organizer steken vallen. Zo is het niet mogelijk om volledig in te zoomen op foto’s; daarvoor moet je de bewerker openen die we verderop meer in detail bespreken.

Niet alles aan de beheerder is slecht. Je kunt er gemakkelijk foto’s bijsnijden of automatische correcties uitvoeren. Ook gezichtsherkenning is aanwezig in de Elements Organizer. Die is nog verre van perfect, maar het is wel mogelijk om je vriendenlijst van Facebook te importeren, waarna Elements ze als labels gebruikt bij het herkennen van gezichten.

In versie 10 van Elements voegt Adobe drie nieuwe zoekmethoden toe voor al die gigabytes aan media die je harde schijf bevolken. Daarvan is zoeken op object de meest innovatieve: je kiest een voorwerp uit op een foto en Elements doorzoekt dan je verzameling op gelijkenissen.

Met de andere methoden kun je duplicaten of sterk op elkaar lijkende foto’s bijeen groeperen om sneller bij de juiste fotosessie uit te komen. De resultaten zijn meer dan behoorlijk, maar helaas is het niet mogelijk om de software op fouten te wijzen, zodat de functionaliteit bij kan leren.

Fototrucjes
Als je klaar bent met organiseren, kun je aan de slag met foto’s via Photoshop Elements 10, een afgeslankte, toegankelijke versie van het beroemde beeldmanipulatieprogramma. In plaats van de overvloed aan panelen kun je hier kiezen tussen een eenvoudig en geavanceerd menu aan de rechterkant van het scherm, die van invloed zijn op de hoeveelheid gereedschap die je, links van de foto, in beeld krijgt.

Ook is er een uitstekende Guided-modus, die je bij de hand neemt bij het uitvoeren van veel voorkomende bewerkingen, zoals het aanpassen van de huidstint en het toevoegen van lastige effecten.

Voor een budgetfotobewerker heeft Photoshop Elements een indrukwekkend arsenaal in huis, waaronder het herschikken van de compositie van een foto, waarbij je de dimensies aanpast zonder figuren en voorwerpen te vervormen of uit te rekken. Dat komt van pas bij het dichter bijeen plaatsen van mensen op groepsfoto’s of het wegsnijden van een saaie achtergrond.

Ook leuk voor de fotoliefhebber zijn de artistieke effecten die je kunt aanbrengen op een specifiek deel van de afbeeldingen. Daarvoor heeft Adobe slimme kwasten toegevoegd, waarmee je zwart-witeffecten schildert of de belichting verandert. Ten slotte is het mogelijk geworden om tekst in allerlei mogelijke bochten te wringen, zodat je het bijvoorbeeld om een cirkel kunt laten lopen of de lijn van een auto kunt laten volgen.

Videofilmpjes
Ondanks de nuttige vernieuwingen aan Photoshop Elements 10 gaat onze aandacht vooral uit naar Premiere Elements 10. Adobe heeft de videobewerker eindelijk uitgerust met 64 bitondersteuning en dat valt meteen te merken op onze krachtige testmachine. Qua installatie en starttijd heeft het programma niet aan tijd gewonnen, maar bij het previewen van videomateriaal en het renderen van videoprojecten merken we een duidelijk verschil.

Omdat 64-bitsystemen meer geheugen ondersteunen, zou Premiere Elements 10 ook stabieler moeten zijn. De kans is immers kleiner dat het beschikbare geheugen op raakt bij intensieve bewerkingen. We merken echter dat de previewbeelden blokkerig in beeld komen tijdens de voorvertoning. Het is weliswaar mogelijk om over te schakelen naar meer detail, maar dan lever je ook in op snelheid.

Helaas reageert de interface van Premiere Elements 10 nog altijd niet zo snel bij het gebruik van de tijdslijn of het verplaatsen van clips, wat regelmatig leidt tot irritante vertragingen. Videobewerkers van Sony en Cyberlink hebben hier geen moeite mee. We hadden graag dat Adobe iets doet aan dit probleem.

Van alle nieuwe functies die Adobe heeft ingebouwd in Premiere Elements 10 maakt de nieuwe kleurencorrector veruit het meeste indruk. Je kunt hiermee de kleur en saturatie van schaduwen, hooglichten en middentonen apart aanpassen, zodat je bijvoorbeeld een grasveld groener kunt maken zonder de rest van het beeld aan te tasten.

Deze functie is overgewaaid van het peperdure Premiere Pro en is met enige oefening een enorm krachtig stuk gereedschap, al is de bediening verre van makkelijk. Ook is er via AutoTone & Vibrance de mogelijkheid om kleuren er meer te laten uitspringen.

Minder enthousiast zijn we over de Pan & Zoom-tool, waarmee je een bewegende animatie van een foto kunt maken door Premiere Elements 10 te laten inzoomen op details in de foto via een bepaald traject. Een diashow wordt er weliswaar aantrekkelijker door en het gebruik is eenvoudig, maar de mogelijkheden zijn voorlopig nogal beperkt.

Ook zijn de detailopnames vaak erg blokkerig, tenzij je met een enorm hoge resolutie werkt. Ten slotte is het vanaf nu mogelijk om video’s direct te uploaden naar Facebook, terwijl voorheen alleen YouTube in de aanbieding  was.

Met Photoshop & Premiere Elements 10 biedt Adobe een gereedschapskist voor foto- en videoliefhebbers die normaal alleen is gereserveerd voor peperdure professionele software. Hoewel de verbeteringen in de laatste versie je niet van je stoel doen vallen, zijn vooral de 64 bitondersteuning voor Premiere Elements en de slimme kwasten van Photoshop Elements een reden om een aankoop te overwegen.

Als je een van beide producten niet nodig hebt, kun je ze uiteraard apart aanschaffen, maar voor de prijs van de Elements-bundel (148,75 euro) hoef je het niet te laten.

Adobe Photoshop Elements 10
Prijs: 98,77 euro (december 2011)

PRO: krachtige beeldbewerking; goede gezichtsherkenning; uitgebreide mogelijkheden voor uploaden.
CONTRA: werkt niet samen met Windows 7-vensterbeheer; Elementsbeheerder vertraagt.

Adobe Premiere Elements 10
Prijs: 98,77 euro (december 2011)

PRO: 64 bitondersteuning; krachtige nieuwe kleurcorrectie; flinke snelheidsverbetering tijdens bewerken.
CONTRA: interface blijft traag; sommige effecten lastig te bedienen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business