AMD start met tabletprocessors

AMD stelt een reeks nieuwe processors voor. Voor het eerst maakt het bedrijf tabletchips, een markt die momenteel in handen is van ARM.

Het is de eerste keer dat AMD onder leiding van de nieuwe topman Rory Read analisten toesprak. Tijdens een bijeenkomst zei het bedrijf volgens Venturebeat dat het zich meer wil focussen op de nieuwe evoluties in de markt zoals tablets. Ook bevestigt het de komst van Windows 8-tablets met AMD-processoren.

In het verleden concentreerde het bedrijf zich vooral op laptops, desktopcomputers en servers. Maar in kleine mobiele toestellen is AMD vooralsnog weggebleven. Tot nu toe was AMD vooral een concurrent van Intel. Nu wordt het dat ook voor ARM, dat zeer sterk staat in de tablet- en smartphonemarkt.

[related_article id=”152275″]

Hondo: Van de chips die AMD voor dit en volgend jaar plant is Hondo de opmerkelijkste. Deze processorchip voor tablets is een zogenaamde APU (accelerated processing unit) en combineert de microprocessor met de grafische rekenkracht. De chip wordt gemaakt volgens een 40-nanometerproductieproces, bestaat uit twee Bobcat-kernen en heeft een stroomverbruik van 4,5 watt.

Maar de chiplijn voor andere toestellen wordt niet verwaarloosd. Deze wil AMD in 2012 en 2013 op de markt brengen

Brazos 2.0: Versie twee van deze chip wordt geproduceerd op 40 nanometer en krijgt een snellere TurboCore en USB 3.0. Voor de middenmarkt komt er een Brazos 2.0 met twee Bobcat-processorkernen en DirectX 11-graphics.

Trinity: Dit is een APU van de tweede generatie op 32 nanometer die meer prestaties en stroomefficiëntie belooft. AMD spreekt van 35 watt met een zuinige modus van 17-25 watt. Naast de mobiele versie komt hier een desktopversie van.

Southern Island: Dit is een alleenstaande grafische processor die wordt gemaakt op een 28-nanometerproductie.

Vishera: Een desktopprocessor gepland voor dit jaar met vier tot acht Piledriver-kernen.

Temash: Een APU van de tweede generatie die in 2013 de Hondo-tabletprocessor zal opvolgen. Deze krijgt twee Jaguar-processorkernen mee.

Kabini: Dit wordt een laptopchip met twee tot vier Jaguar-kernen en mogelijkheden voor een laag stroomverbruik.

Kaveri: Deze chip concentreert vooral op prestaties. Het is een APU van de derde generatie met twee tot vier Steamroller-kernen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business