Nieuws

Apple Store-foto’s worden kunstwerk

Een Amerikaanse student fotografie gebruikt talloze foto"s die hij in Apple Stores vond voor een kunsttentoonstelling.

Kunst of inbreuk op de privacy? De Amerikaanse student Irby Pace bezocht eind 2010 verschillende Apple Stores in Texas en New York, en downloadde meer dan duizend foto’s van de tentoongestelde iPhones, iPods en iPads. Die foto’s worden nu gebundeld en als kunstwerk tentoongesteld.

Downloaden
Pace mailde de foto’s in het begin naar zichzelf vanuit de verschillende Apple Stores. “Later ontdekte ik een toestel waarmee ik meteen een enorm aantal foto’s kon downloaden naar mijn eigen iPad”, zegt Pace in Wired. “Mensen lijken niet te geven om discretie en laten de foto’s gewoon achter.”

[related_article id=”158256″]

Pace selecteerde verschillende foto’s en vergrootte ze om ze tentoon te stellen in een werk dat Unintended Consequences heet.

Computerstaren
Maar is dit ook echt kunst? Vorig jaar maakte Kyle McDonald een gelijkaardige reeks, People Staring at Computers, door software te installeren op computers in de Apple-winkel. De software herkende gezichten en nam elke minuut een foto. De foto’s werden automatisch geüpload en online gepubliceerd.

McDonalds actie resulteerde in een bezoek van de FBI en een inbeslagname van zijn laptop en opslagmedia. De enige vraag die men bij Pace" werk lijkt te stellen is: zijn de foto’s eigendom van Apple?

Vrijwillige overgave
Het verschil tussen de twee projecten lijkt een legale kwestie. McDonald installeerde spyware op de computers en fotografeerde de toeschouwers zonder hun uitdrukkelijke toestemming. Pace daarentegen beweert dat de mensen zichzelf “bewust en zonder schaamte” portretteren. Voor hem gaat het meer over het verspreiden van de foto’s dan om de foto’s zelf.

“Unintended Consequences onderzoekt veranderingen in het gedrag van mensen die niet nadachten over hoe de bewuste foto’s gebruikt en verspreid konden worden”, aldus Pace. Hij voelt zich gerechtvaardigd: “Mensen lieten de afbeelding achter zodat iedereen ze kon zien. Of meenemen.”

Foto"s: (c) Irby Pace

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business