Facebook wil naar China

Facebook wil graag doorgroeien in China. Het land telt het grootste aantal internetgebruikers ter wereld, maar de sociaalnetwerksite krijgt moeilijk voet aan de grond.

Nu de website zijn beursgang voorbereidt, is het wettelijk verplicht om financiële details en toekomstplannen openbaar te maken. In die documenten staat volgens The Register onder meer dat het bedrijf veel interesse heeft in China. Ondanks het feit dat Facebook er vandaag nauwelijks aanwezig is.

Facebook is met meer dan 850 miljoen leden het grootste sociaal netwerk ter wereld, en China telt met 500 miljoen internetters de grootste onlinebevolking ter wereld. Maar de site kan dat potentieel nu niet benutten omdat de site wordt geblokkeerd door de Chinese overheid.

Zware concurrentie
Toch is er wel interesse van de bevolking, want China zou al meer dan zevenhonderdduizend Facebookleden tellen. Velen weten de Chinese blokkering immers te omzeilen met VPN-verbindingen en private proxyservers die het verkeer van en naar de site versleutelen of verbergen.

In zijn beursdocumenten erkent Facebook dat China op juridisch en regulatorisch vlak een complexe markt is, maar het zegt dat het een uitrol in het land blijft evalueren. Los van de overheid verwacht het dan ook sterke concurrentie van lokale sociale netwerken zoals Renren, Sina en Tencent.

Te belangrijk
Facebook is in geen geval het eerste Amerikaanse internetbedrijf dat problemen heeft met China. Google trok zich enkele jaren geleden zelfs terug omdat het zich verzette tegen de verplichte censuur in de zoekopdrachten. Al is het bedrijf nooit volledig weg geweest en zoekt het nu zelfs meer toenadering tot de Chinese markt.

Ook dat zal de balancering van Facebook worden. Met een half miljard internetgebruikers is de markt te groot om te laten liggen. Maar om aanwezig te mogen zijn op het Chinese internet zal Zuckerberg zijn dienst ongetwijfeld moeten aanpassen. Dat komt neer op het censureren van bepaalde berichten zoals nieuwsartikels van buitenlandse sites. Maar ook op het verbieden of sterk beperken van privécommunicatie tussen gebruikers onderling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business