Nieuws

Robots bouwen huizen op de maan

Weinig is makkelijk als het op maankolonisatie aankomt, maar we komen er: Amerikaanse professors ontwikkelen robots die huizen kunnen bouwen in de ruimte. Je moet alleen nog verhuizen.

Een van de vervelende dingen aan het koloniseren van een planeet is dat je veel materiaal de ruimte in moet sturen. Een huis bouwen zoals we dat nu doen? Vergeet het maar, dat is onbetaalbaar. Maar hoe pak je het dan wel aan?

Ten eerste los je het transportprobleem op door de maanbasis uit de maan zelf te maken. Ten tweede bespaar je op de kosten door mensen zo lang mogelijk op aardse grond te houden. Stuur robots naar de maan en laat hen de basis bouwen.

Vier professors van de universiteit van Zuid-Californië – Behrokh Khoshnevis (bouwkunde), Anders Carlson (architectuur), Neil Leach (architectuur) en Madhu Thangavelu (astronautiek) – werkten onlangs hun eerste visualisatie af van een geautomatiseerd bouwsysteem.

De professoren stellen voor robots de ruimte in te sturen die gebruikmaken van een techniek die contourcrafting heet. De robots zouden instaan voor het bouwen van de basisinfrastructuur van de maanbasis: landingszones, wegen, hangars en dergelijke. Wanneer de bouw van de constructie voltooid is, kan de menselijke bemanning opstijgen en haar intrek nemen in haar nieuwe huis.

Contourcrafting lijkt wat op 3D-printen: een robotarm spuwt beton, terwijl geautomatiseerde truwelen het materiaal mooi op zijn plaats brengen. Op aarde belooft de techniek goedkoop te zijn, terwijl je toch individueel aangepaste huizen kunt bouwen.

Op de maan wordt het idee nog verder uitgewerkt door alle machines te automatiseren en mobiel te maken. Bovendien lijkt maansteen bijna alle ingrediënten te bevatten die nodig zijn om beton te maken.

Het is wachten op succesvolle tests voordat we met zijn allen naar de maan kunnen verhuizen. Maar deze techniek doet onze verbeelding alvast op hol slaan.

Met medewerking van Tim Maly.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business