Nieuws

Safe Calculator 5.10

Het is niet zo verstandig privacygevoelige data op je USB-stick te plaatsen, althans niet zonder die te versleutelen. Safe Calculator pakt zo"n operatie op een hoogste originele manier aan.

Er zijn heel wat tools waarmee je privacygevoelige bestanden kan versleutelen en verbergen, maar geen zo origineel als Safe Calculator. Die ziet eruit als een ordinaire Windows-rekenmachine (en is het eigenlijk ook). Maar zodra je de juiste code intikt, ontpopt die zich tot een encryptie/decryptietool.

[download_file]

Op je USB-stick
Eigenlijk is het de bedoeling dat je Safe Calculator op een USB-stick plaatst, bij voorkeur in de rootmap. Het gaat om een exe-bestand en een installatie is niet nodig.

Wie ook het programma opstart, krijgt in eerste instantie alleen maar een saaie en wat oubollige rekenmachine te zien. Zodra je echter je geheime code intikt, gevolgd door een druk op een van de ‘geheugentoetsen’ van de rekenmachine, wijzigt het uiterlijk lichtjes en krijgt een aantal toetsen een andere functie toebedeeld. De Help-toets geeft je meer feedback over de precieze functie van elke toets. De initiële code is 123, overigens.

Eén bestand aanwijzen
Vanuit deze omgevormde rekenmachine kan je nu één bestand aanwijzen dat je wil versleutelen. Dat zou bijvoorbeeld om een bestand kunnen gaan dat verschillende wachtwoorden bevat, of om een zipbestand dat diverse privacygevoelige bestanden combineert. Het versleutelde resultaat wordt dan als het ware in de code van het exe-bestand opgenomen, waarna het originele bestand gewoon verdwijnt.

Wil je opnieuw toegang tot dat bestand, dan start je Safe Calculator op, voer je de juiste code in en geef je aan dat je het bestand weer in ‘ontsleutelde’ vorm wilt.

Houd er wel rekening mee dat de makers zich van het relatief zwakke (A)RC4-algoritme bedienen voor de versleuteling. Wellicht voldoende voor huis-, tuin- en keukengebruik, maar alvast niet voor bedrijfsgevoelige data. Jammer ook dat de tool je tot een enkel bestand beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business