Nieuws

Wil jij nog in Googles autocomplete?

Een rechtbank in Tokyo keurt een bevel goed tegen Google. Een man verloor naar verluidt zijn baan nadat bleek dat zijn naam in de autocompletefunctie werd geassocieerd met criminele activiteiten.

Een Japanse man ontdekte dat, wanneer hij zijn naam intikte in Google, de automatische aanvulfunctie hem in verband bracht met allerlei criminele activiteiten. Google weigerde in te gaan op zijn verzoek enkele van deze woorden te verwijderen, waarop de man een klacht indiende tegen de webgigant.

Een gerechtelijk bevel dwingt de webgigant nu op de knieën: Google moet enkele van de zoektermen verwijderen.

[related_article id=”158901″]

ZDNet ...
Autocomplete versnelt het proces door veelgezochte zoektermen te tonen.

Privacyschending?
De man, wiens naam niet publiek werd gemaakt, ontdekte de zwartmakende autocompletefunctie toen hij enkele jaren geleden zijn baan verloor en hij tijdens nieuwe sollicitaties steevast werd afgewezen, beweert de krant Kyodo News.

“Dit kan leiden tot onherstelbare schade, zoals baanverlies of bankroet”, zei Hiroyuki Tomita, de advocaat van de man, zondag. “Lasterlijke zoekresultaten schenden de privacy van individuele personen of kleine bedrijven.”

Toen de man Google aansprak, vertelde het bedrijf hem dat het de termen niet zou verwijderen. De gesuggereerde woorden zouden mechanisch toegevoegd worden, en bovendien was het zeker niet de bedoeling de man oneer aan te doen. Er zou dus geen sprake zijn van privacyschending.

Een Google-woordvoerder vertelde onze collega’s van technologiewebsite CNet dat de autoaanvulfunctie gebruikers helpt. Je krijgt snel toegang tot relevante informatie wanneer de machine het volgende woord in je zoekactie gokt. Dat doet het door eerdere zoekopdrachten van andere gebruikers te vergelijken met die van jou.

Alle zoekopdrachten werden ooit door andere gebruikers ingevoerd, aldus de woordvoerder. Het is niet de bedoeling een zekere mening over te dragen met deze functie. Momenteel zegt het bedrijf het Japanse gerechtelijk bevel te bekijken.

ZDNet ...
Gps-tracking? Wij?

Autocomplete wordt niet geschrapt
“Een Japanse rechtbank geeft ons een voorlopig bevel specifieke termen uit autocomplete te schrappen”, zegt de Google-woordvoerder in een verklaring. “De rechter beveelt Google niet de functie helemaal te schrappen.”

Dit is niet de eerste keer dat Google het moet opnemen tegen landen die termen uit autocomplete willen: in april van vorig jaar moest Google van een Milanese rechtbank bepaalde woorden uit de autoaanvullijst schrappen nadat de naam van een man vervoegd werd roor termen als ‘oplichter’ en ‘fraudeur’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business