Nieuws

Wordt ACTA versneld verworpen?

Een comité van het Europees Parlement stuurt ACTA dan toch niet naar het Europees Hof Van Justitie. Tegenstanders van ACTA hopen dat het handelsverdrag nu snel verworpen wordt.

Het was Europees Commissaris voor de Handel Karel De Gucht die aankondigde dat het antipiraterijverdrag naar het Europees Hof van Justitie gestuurd zou worden. Er was immers nogal wat animo ontstaan tegen het verdrag. Tegenstanders vrezen immers dat het verdrag fundamentele vrijheden op het internet zou inperken.

Het verdrag is bedoeld om een copyrightbeleid te creëren dat over heel de wereld op dezelfde manier afgedwongen wordt. Het is opgesteld achter gesloten deuren, zonder inspraak van burgerrechtenorganisaties en andere critici. De vrees bestaat dat het verdrag leidt tot censuur en het einde van onlineprivacy.

Het Europees Hof wou moeten oordelen of ACTA in strijd is met de fundamentele rechten en vrijheden in Europa, waaronder ook de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Een Britse Europarlementariër, David Martin, had zelf ook voorgesteld om ACTA naar het Europees Hof van Justitie te sturen.

Het voorstel om ACTA naar het Europees Hof van Justitie te sturen is met een stemming in het comité verworpen. In totaal waren 21 parlementariërs tegen, vijf voor en twee onthielden zich.

Nu moet het Parlement zelf over ACTA stemmen binnen afzienbare tijd. Volgens tegenstanders van het verdrag is dat een goede zaak, want de anti-ACTA gevoelens zijn op dit ogenblik allicht op hun hoogtepunt. Er zijn immers onlangs nog protesten geweest in verschillende Europese landen.

Volgens nieuwssite TorrentFreak gaat ACTA nu in april en mei door de comités om in Juni door het de plenaire vergadering beoordeeld te worden. Als ACTA daar afgekeurd wordt, is het verdrag zo goed als afgeschoten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business