Nieuws

Keith Haring decoreert Google

Wie vandaag de Google-homepagina bezoekt, krijgt meteen wat cultuur mee. We vieren vandaag namelijk de 54ste geboortedag van kunstenaar Keith Haring.

Haring werd in 1958 in Reading, Pennsylvania geboren. Zijn vader was ook tekenaar en hij bleek een grote inspiratiebron voor de jonge Keith. Dankzij museabezoeken en boeken begon zijn kennis van moderne kunst te groeien. Haring werd later ook beïnvloed door onder andere Pierre Alechinsky, Christo en Jean Dubuffet. Vooral Christo"s kunstfilosofie sprak hem aan: kunst is voor iedereen en niet alleen voor de elite.

Haring is vooral bekend door zijn erg herkenbare stijl: abstracte figuren, mensen en dieren in felle kleuren vallen oneindig in en door elkaar. Zijn stijl valt echter moeilijk te definiëren: sommigen noemen het popart, anderen vinden het meer graffitikunst. Die graffiti-invloeden ontdekte Haring in de New Yorkse metro.

[related_article id=”158901″]

Hoewel Harings filosofieovereenstemde met die van Christo – kunst voor iedereen – verwierf hij snel bekendhied bij het grote publiek. Daardor werd het voor hem steeds moeilijker zijn eigen werk te verkopen.

Naast ‘echte’ kunst maakte Haring ook decoratieve werken: ook tegenwoordig zie je nog veel glazen, mokken, posters en t-shirts met de kleurrijke werken van Haring op. Zelfs het lichaam van zangeres Grace Jones was niet veilig voor de penseeltrekken van de kunstenaar; hij werkte zelfs mee aan de videoclip van haar nummer I’m not perfect.

In 1988 kreeg Haring te horen dat hij AIDS had. Twee jaar later zou hij bewijken aan de gevolgen van deze ziekte.

Surf snel naar Google en bekijk de Haring-doodle, of klik hier voor andere speciale Google-versies.

Keith Haring decoreert Google

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business