Facebook bouwt eigen glasvezelnetwerk

Facebook start met het uitrollen van zijn eigen glasvezelnetwerk in Europa. Dat moet de snelheid van en naar het nieuwe Europese datacenter optimaal houden.

Het netwerk wordt niet door Facebook zelf gebouwd. Wel door het Zweeds-Finse telecombedrijf TeliaSonera. Die zal het netwerk ook in praktijk uitbaten.

De glasvezelkabel moet "muti-terabit"-snelheden halen en zal aangesloten worden tussen de verschillende internetknooppunten in grote steden en Facebooks nieuwe datacenter in Zweden.

Dat datacenter wordt sinds begin dit jaar gebouwd en bevindt zich in het stadje Luleå op zo’n honderd kilometer van de poolcirkel. Het grote voordeel van die locatie is dat de temperaturen er gemiddeld rond de twee graden schommelen, wat koeling zeer handig maakt.

Wanneer het netwerk klaar moet zijn is niet bekend, maar het project garandeert Facebook alvast een zekere snelheid naar gelang zijn netwerk uitbreidt. Dat is geen overbodige luxe want met bijna één miljard gebruikers genereert de sociale netwerksite een gigantische hoop aan internetverkeer.

Google kampt overigens met hetzelfde (luxe)probleem waardoor het in het verleden zijn eigen datacenters, energievoorzieningen en glasvezelkabels heeft aangelegd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business