Nieuws

Maantaxi brengt toeristen de ruimte in

Excalibur Almaz, het ruimtevaartbedrijf van het Engelse Isle of Man, heeft een vloot van zes Russische ruimtetuigen waar het binnen enkele jaren mensen mee naar de ruimte wil sturen. Je moet er slechts 100 miljoen pond voor betalen.

“Ons bedrijf wil bemande missies in de ruimte sturen; verder dan met eender welk bestaand ruimtetuig”, zei Excalibur Almaz-oprichter Art Dula dinsdag. “Met onze vloot ruimtestations en re-entrycapsules kunnen we particulieren in de ruimte brengen tegen 2015.”

Dula sprak tijdens een evenement in Londen waar hij zijn ‘re-useable re-entry vehicles’ (RRV’s) toonde. Het bedrijf heeft vier RRV-capsules en twee Saljoet-achtige ruimtestations die je kunt vergelijken met de Zarya-module die gebruikt wordt in het ISS.

Het plan is om de RRV’s – in principe niets meer dan een ruimtetaxi – te laten docken met een ruimtestation in Low Earth Orbit. Die combinatie wordt dan gebruikt als een transportsysteem naar de maan, naar asteroïden en naar open ruimte.

Recyclage
Excalibur Almaz test het materiaal al sinds het bedrijf het kocht van NPO Mashinostroyenia. Het Russische bedrijf voorzag in het Almaz-programma met negen succesvolle capsulevluchten, re-entries en landings in de jaren ‘70.

De lanceringen gebeuren met een Sojoez-FG-raket, volgens een woordvoerder van Excalibur Almaz. Ze vertrekken in het Kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan – de plek waar onze eigen Frank De Winne onlangs ook vertrok naar zijn galactisch avontuur. Het bedrijf zoekt echter naar vier alternatieve lanceerplekken omdat ze zo de kosten kunnen drukken, aldus de woordvoerder.

“Er bestaat geen enkel ander vaartuig, van een overheid of van de privésector, dat geschikt is voor bemande ruimtevluchten in een ‘lunar orbit’ door gebruik te maken van bewezen technologieën. De vloot van Excalibur Almaz bevond zich eerder al verschillende keren in de ruimte en zal nog meer missies ondernemen. Verschillende vaartuigen bevonden zich al duizenden uren succesvol in de ruimte”, zei Dula.

Andere commerciële ruimtevaartprogramma’s zijn ook in de maak, maar zij zijn minder ambitieus. SpaceX was baanbrekend door een commercieel vrachtschip naar het ISS te sturen, en Virgin Galactic van Richard Branson wil volgend jaar al vijftig ruimtetoeristen in Low Earth Orbit sturen.

Excalibut Almaz zegt dat de RRV-capsules nog voor zo’n vijftien ruimtevluchten kunnen dienen – als ze een kleine modernisatie ondergaan die een ‘bescheiden investering’ vraagt die de komende drie jaar in beslag zal nemen. De ruimtestations zullen nog zo’n vijftien jaar meegaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business