Review Ubuntu 12.10: beter maar trager

Ubuntu 12.10 komt eraan op 18 oktober en is de meest recente versie van de linuxdistributie. Op de vooravond van zijn aankomst ziet het er goed uit, maar het is ver van perfect.

Er is al veel inkt gevloeid over de zakelijke veranderingen in Ubuntu en sommige mensen zijn boos dat Ubuntu nu ook actief op zoek gaat naar donaties. Anderen zijn niet blij met hoe moederbedrijf Canonical omgaat met Microsofts blokkering van andere besturingssystemen op Windows 8-pc’s met UEFI Secure Boot. En waarschijnlijk waren nog de meeste mensen kwaad om Ubuntu’s poging om Amazon-zoekresultaten toe te voegen aan de Ubuntu-zoekopdrachten.

Dit zijn allemaal problemen die het vermelden waard zijn, maar ze missen allemaal het punt: dit is een nieuwe release van Ubuntu. Wat is er nieuw? Hoe goed is het? Ik gebruik Ubuntu 12.10 of “Quantal Quetzal” nu al sinds de eerste bèta en uren voor de officiële release kan ik zeggen dat dit een nieuwere en betere Ubuntu is. Of toch voor de meeste gebruikers.


Review Ubuntu 12.10: beter maar trager

Laat ons starten met de basis. Ik heb Ubuntu vooral getest op mijn Dell inspiron 530S met een 2.2GHz Intel Pentium E2200 dualcoreprocessor met een 800-MHz frontsidebus. De pc heeft 4GB ramgeheugen, en 500GB SATA-schijf en een geïntegreerde Intel 3100 GMA-chipset. Ik heb ook op een waaier aan andere toestellen getest, waaronder mijn oude Lenovo ThinkPad R61. Deze vintage notebook uit 2008 heeft een 2.2GHz Intel Core 2 Duo-processor T7500 en 2GB ram.

Gnome 3.6

Onder de motorkap bij Ubuntu vind je de 3.5.4-kernel. Daarboven draaien Gnome 3.6-toepassingen en libraries. Wat je niet terug zal vinden is Gnome zelf. Ubuntu heeft heel de Gnome 3.x-interface opgegeven, maar gebruikt de grafische schil nog wel als basis voor Unity en de Head Up Display-interface.

Ubuntu heeft niet heel Gnome 3.6 omarmd als basis. Na even met het idee te spelen de verguisde bestandmanager Nautilus 3.6 te gaan gebruiken, hebben ze dat idee wijselijk laten vaten en hebben ze toch maar voor de 3.4-versie gekozen omdat die bruikbaarder is.

Bekijk hier de screenshots van Ubuntu 12.10

Canonical wou met Ubuntu ook de overstap maken naar Python 3.2, maar ze zijn er niet in geslaagd om alles om te zetten naar Python 3 voor Ubuntu 12.10. En dus blijft Python 2 ondersteund. Na verloop van tijd zal je bij het ontwikkelen dan niet altijd meer kunnen rekenen dat Python 2 standaard klaar staat.

Voor degene die gewoon met een desktop willen werken en hun handen niet echt vuil willen maken met diep technologische ingrepen, heeft Ubuntu 12.10 de recentste versie van veel desktoppakketten. Daaronder zijn: Firefox 16.01; LibreOffice 3.6.2, Thunderbird 16.01, Totem voor films, Shotwell voor foto’s en Rhythmbox voor muziek. Als je andere toepassingen wil, is het makkelijk andere apps te installeren. Ik hou bijvoorbeeld van Banshee voor muziek en Evolution voor e-mail.

Het nieuwe

Dat gezegd zijnde, wat is er nieuw en interessant? Om te beginnen zijn er meer ‘lens’, zoekvakken met een specifiek doel. Je kan ze gebruiken om liedjes, video’s, apps, documenten en foto’s te zoeken. Je kan je zoekopdracht ook uitbreiden van je pc en netwerkschijven naar het hele internet. Voor foto’s kan je bijvoorbeeld zoeken op naam; tag of EXIF-informatie en je kan ook zoeken op Facebook en Flickr.

Eens je gevonden hebt wat je zoekt, kan je nu ook een snelle rechterklikpreview tone nom te zien of je het juiste bestand vasthebt. Het is een leuke functionaliteit, maar het scherm wordt er een beetje rommelig door. En ik wil eigenlijk helemaal geen previews zien elke keer ik een bestand zoek.

Ubuntu doet ook op andere manieren verder met het integreren van het web in de desktop. Terwijl het niet zo ver gaat als Googles Chromebooks of de Ubuntu-gebaseerde Peppermint-desktop, kan je wel vanuit de desktop werken met Facebook, Twitter, Last.FM en Google+. De integratie berust zwaar op Firefox en werkt vrij goed. Maar je hebt geduld nodig, want Firefox is niet zo snel als weleer. Daarnaast zijn er ook nog de Ubuntu One-cloudopslag en –muziekstreamdienst.

Een resultaat van al deze live-webactiviteiten is dat Ubuntu niet langer pc’s ondersteunt die geen actieve grafische 3D-versnelling hebben. In de plaats gebruikt het Gallium llvmpipe, een softwarematige grafische 3D-vernseller om een gemeenschappelijke versie van Unity te ondersteunen op alle pc’s. Dat is geweldig nieuws voor ontwikkelaars, maar minder goed voor mensen die oudere hardware gebruiken.

Naar mijn gevoel is Ubuntu 12.10 trager dan Ubuntu 12.04, de recentste long term support-versie. Ik heb ook nog wat onvoorspelbaar gedrag in videoweergave gemerkt, al of niet te wijten aan de overstap naar llvmpipe. Problemen zorgen voor te donkere weergave van films in Totem en het onvermogen om de maximimresolutie aan te houden.

Alles bij elkaar vind ik de nieuwe Ubuntu wel leuk. Maar echte liefde zou ik het niet noemen. Aan de interface ligt het al niet, want die is nuttig. Ik hou nog altijd wel van een meer traditionele desktopomgeving zoals Cinnamon, maar Unity met zijn veelheid aan lens kan handig zijn. Ik denk dat gebruikers het leuk gaan vinden.

Neen, het echte probleem dat ik met ubuntu heb is dat het trager is dan je van een Linuxdistributie verwacht. Op een nieuwe pc zal het allemaal wel vlot draaien, maar een van de dingen die ik goed vind aan Linux is dat het leven van mijn pc’s met enkele jaren verlengd wordt dan met Windows of Mac OS X. Dat is niet het geval met Ubuntu 12.10.

Mijn aanbeveling is dus dat als je een (min of meer) nieuwe pc hebtn dat je ervoor moet gaan en Ubuntu 12.10 een kans moet geven. Indien niet, blijf dan bij je oude distro of geef Linux Mint eens een kans. Diens nieuwste editie is dan wel al enkele maande oud, ik blijf het de beste Linuxdesktop van 2012 vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business