Nieuws

De vreemdste datacenters in beeld

Vandaag de dag vind je datacenters op de meest ongewone plaatsen, van een oude militaire basis op de zuidpool tot een Spaanse kapel.

TechRepublic heeft een lijstje samengesteld met de meest bijzondere en afgelegen locaties op de wereld waar computergegevens worden bewaard en verwerkt. We bieden een overzicht in foto’s.

[related_article id=”152275″]

McMurdo is een wetenschappelijk onderzoekscentrum van de VS en bevindt zich op de zuidpool, ideaal om het bijhorende datacenter koel te houden. 

Tussen de zuilen en bogen van de Torre Girona kapel in Spanje staat de MareNostrum, een van de snelste supercomputers ter wereld. Hij wordt onder meer gebruikt door Microsoft en IBM.

In de jaren ‘90 waren er plannen om een Superconducting Super Collider te bouwen in Texas. De plannen vielen in het water wegens te duur, maar de reeds gegraven tunnels doen nu dienst als behuizing voor een datacenter.

Verne Global heeft een datacenter ingericht op een oude NATO luchtmachtbasis in het Ijslandse Keflavik. Door de koude temperaturen kan het op natuurlijke wijze gekoeld worden.

100 voet onder Stockholm ligt een oude nucleaire bunker die werd omgebouwd tot datacenter. De bunker is opgefrist met tropische planten, watervallen en een groot aquarium. In vier aanpalende grotten bevinden zich de servers.

In 2009 kreeg Google patent op het idee om datacenters op pontons in zee te plaatsen. Belangrijke voordelen zijn de beschikbaarheid van wind- en waterkracht en koeling dankzij zeewater. 

Een oude Japanse koolmijn, 100 meter onder de grond, biedt onderdak aan 30 containers met elk 250 servers. De containers kunnen een aardbeving van 6,7 op de schaal van Richter weerstaan. Het datacenter wordt gekoeld met grondwater. (De foto hierboven is niet van de mijn in kwestie.)

Het Mountain Complex en Data Center bevindt zich in een berg in het Ozarkgebergte (VS), en is bestand tegen zo goed als alle mogelijke catastrofes.

Onder de Oespenski-kathedraal in Helsinki ligt een oude Wereldoorlog II-bunker die nu dienst doet als datacenter. De warmte die de computerservers produceren, wordt gebruikt om naburige huizen te verwarmen.

Het Condorcet datacenter in Parijs combineert een datacenter met een arboretum, waar planten groeien die gebruikt worden om klimaatsverandering te bestuderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business