Nieuws

Is 4G nu echt veel sneller dan 3G?

Begin deze maand is Belgacom als eerste Belgische operator begonnen met de uitrol van hun 4G mobiele datanetwerk, en ook andere operatoren zullen weldra volgen. Wordt onderweg surfen aan kabelsnelheden eindelijk realiteit? Wij gingen het voor je na.

Omdat we erg benieuwd waren naar wat 4G als snelheid werkelijk kan bieden, trokken we naar het industriepark van Haasrode. Daar voerde Belgacom al in juni 2011 de eerste tests uit met 4G. Er staat op het industrieterrein één LTE-antenne die werkt op de 1.800 MHz frequentieband met een kanaalbreedte van 10 MHz. Eind 2011 kocht Belgacom overigens het recht om ook 4G te gaan uitrollen op 2.600 MHz, maar in eerste instantie gebruikt het dus 1.800 MHz voor zijn LTE-netwerk.

Met behulp van onze laptop en een door Belgacom aangeleverde 4G USB-modem verbonden we met het LTE-(test)netwerk in Haasrode. Vervolgens voerden we via de gespecialiseerde website www.speedtest.net een aantal snelheidstests uit, en dit naar verschillende Belgische en Europese servers.

[related_article id=”161563″]

In openlucht leverden onze tests erg mooie cijfers op: de downloadsnelheden lagen, afhankelijk van de gekozen testserver, tussen de 40 en 60 Mbit/s, met een piek tot zelfs 62,8 Mbit/s. Uploaden gaat zoals verwacht een pak trager dan downloaden, maar ligt met gemiddeld 18 Mbit/s nog altijd ver boven de snelheden van een 3G-verbinding. Ter referentie: op onze locatie haalden we met exact dezelfde hardware, maar dan via 3G, snelheden tussen 4 en 8 Mbit/s.

Niet overal
Belangrijke nuancering bij dit alles is wel dat wij quasi de enige gebruikers op het LTE-netwerk waren. We hadden met andere woorden de bandbreedte van 4G exclusief voor onszelf. Belgacom maakt zich echter sterk dat het iedere gebruiker gemakkelijk 40 Mbit/s kan geven. De "backbone" is er naar eigen zeggen alvast helemaal klaar voor, en de verdeling van de bandbreedte van 4G over verschillende gebruikers gebeurt zelfs volautomatisch.

Wanneer we dezelfde LTE-snelheidstests binnenshuis herhalen, blijven de indrukwekkende snelheden die we eerst noteerden achterwege. Nochtans is de 1.800 MHz-frequentie vrij goed geschikt om een LTE-signaal binnenshuis te loodsen, maar dat blijkt op onze locatie dus niet het geval te zijn. In de receptie van een gebouw haalden we via 4G geen 10 Mbit/s meer. De uploadsnelheid zakte zelfs tot onder de 1 Mbit/s.

Kortom
Surfen via 4G kan inderdaad een pak sneller dan via 3G, zoals onze praktijktest bewijst. Toch valt nog af te wachten of dat met honderden gelijktijdige 4G-gebruikers ook het geval zal zijn. In de praktijk spelen nog vele andere factoren een rol, gaande van het type toestel waarmee je verbindt, de plaats waar je bent en de kwaliteit van de rest van het netwerk. Maar het potentieel van 4G is er sowieso, en ongetwijfeld zien we veel nieuwe mobiele toepassingen opduiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business