Nieuws

XCOM: Enemy Unknown: Moeilijke keuzes

Voordelen
Verslavend
Geslaagde remake van klassieker
Uitdagend
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?

Bij strategiegames draait alles om verstandige keuzes maken. Bij het vermakelijke XCOM: Enemy Unkown heeft een verkeerde keuze grote gevolgen en dat maakt het wel zo uitdagend.

De eerste strategiegames werden volgens het turn-based oftewel het beurtelingse systeem gespeeld. Het waren in die zin weinig meer dan digitale versies van bordspellen. Daarna eiste de meer gelikte real-time variant de schijnwerpers voor zich op. Geen gedoe meer met zetten en je beurt afwachten.

Je pionnen, of liever bevriende en vijandelijke units, bewogen als autonome entiteiten over de kaart. Real-time strategiegames zijn ondertussen alweer zo goed als verdwenen, maar de aanhangers van de beurtelingse school worden nog steeds op hun wenken bediend.


Bijvoorbeeld door het gerenommeerde Civilization van turn-based huis van vertrouwen Firaxis. Datzelfde Firaxis brengt nu met XCOM: Enemy Unknown een remake van een klassieker uit een ver, maar groots verleden.

Een taaie, maar hoogst vermakelijke strategiegame die tegen elke heersende trend ingaat door de speler er op de leukst mogelijke manier aan te herinneren dat videogames ook te verliezen zijn.

Tegen een setting van sfeervol kitscherige sciencefiction, waarin de Aarde onder een buitenaardse invasie gebukt gaat, sta je in voor zowel het centraal geleide verzet als het leiden van kleine teams op het terrein.

De game plaatst je continu voor dilemma’s. Welke natie schiet je eerst te hulp? Is die mogelijke beloning het risico op verlies van een moeizaam geüpgradede soldaat waard?


Elke keuze kan verrassend verstrekkende gevolgen hebben en een gedoodverfde overwinning kan in luttele seconden in een rampscenario omslaan. Een mens vraagt zich misschien af wat hier nu zo leuk aan is, maar de game neerleggen blijkt uiteindelijk nog het allermoeilijkste.

De prijs die we vermelden bij dit artikel is een adviesprijs. De kans is groot dat je deze game voor een lagere prijs kunt vinden dan vermeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business