Nieuws

Opera bereidt zich voor op explosie mobiele video

Opera koopt een bedrijf dat een kei is in het compresseren van video’s op drukke mobiele netwerken. Een slimme zet, want een groeiend aantal van het mobiele webverkeer bestaat uit bewegend beeld.

Het Noorse Opera, dat de overname donderdagavond bekend maakte, bezet de vijfde positie op de lijst van meest gebruikte browsers ter wereld. En hoewel zijn desktopbrowser geen partij is voor Chrome, Firefox en IE, behoren zijn mobiele browsers tot de populairste op de planeet.

Een flink deel van zijn inkomsten komt dan ook van telecomoperatoren, die Opera betalen om zijn mobiele producten te optimaliseren voor hun netwerken.  En hoewel het steeds meer geld verdient met advertenties en het genereren van zoekopdrachten voor bedrijven als Yandex en Google, kan de overname van Skyfire zijn onderhandelingspositie met de telco’s flink verbeteren.

[related_article id=”161563″]

Skyfire biedt al jaren een mobiele webbrowser aan voor Android en iOS, waarin zijn talenten voor videocompressies een prominente rol in spelen. Maar het verdient op zijn beurt zijn geld met netwerkproducten voor telecomoperatoren die hen moeten helpen om beter om te gaan met belastende mobiele video.

Zijn Rocket Optimizer-technologie brengt de bandbreedte van video omlaag en is in staat om zich snel aan te passen wanneer de ontvangstkwaliteit plots de diepte induikt. Het biedt daarnaast Skyfire Horizon, een browserextensie die helpt met het snel delen van webpagina’s op sociale netwerken.

Klaar voor video
In een verklaring zegt hoofd van Opera Lars Boilesen: “Skyfire voegt capaciteiten aan onze portfolio toe rondom video’s, optimalisatie van apps, smartphones en tablets en heeft een sterk aandeel in Noord-Amerika.”

“Omdat naar verwachting video tegen 2015 meer dan tweederde van de wereldwijde mobiele bandbreedte zal consumeren en de tijdsbesteding in Android- en iOS-apps explodeert, zijn we opgetogen om Opera’s oplossingen voor telecomoperatoren te kunnen uitbreiden", aldus Boilesen.

Opera betaalt met contanten en aandelen voor Skyfire en zal 50 miljoen dollar vooraf overschrijven. Als zijn nieuwe aanwinst naar winst presteert, kan dat bedrag oplopen naar maximaal 155 miljoen dollar.

Het is een roerig weekje voor de Noorse browsermaker: eerder deze week maakte het bekend dat het zijn browsermotor Presto in de steek laat en overstapt naar Webkit, het opensourceproject dat nu al het hart vormt van Apples Safari, Googles Chrome en de browser van BlackBerry 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business