Nieuws

Waarom heb ik een groen Google-icoon op mijn Android?

Deze week heb je misschien een groen Google-icoon op je smartphone zien verschijnen. We leggen je uit waar de applicatie vandaan komt en waar ze voor dient.

Deze week verscheen bij veel Androidgebruikers een groen Google-icoontje op hun smartphone of tablet. Sommigen vragen zich misschien af waar dat icoon ineens vandaan komt. In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op vragen rondom Google Play Services, de applicatie die achter het icoontje verscholen zit.

Wat is Google Play Services?

Vorig jaar bracht Google de zogenaamde Google Play Services uit. Deze applicatie wordt automatisch geïnstalleerd op toestellen met Android 2.2 die de Google Play Store op hun toestel hebben staan. Met de Google Play Services kunnen ontwikkelaars in hun applicaties gebruik maken van verschillende Google-diensten, zoals integratie met de nieuwste versie van Google Maps en inloggen bij apps met een Google-account.

[related_article id=”158901″]

Waarom wordt Google Play Services op mijn toestel geïnstalleerd?

Misschien heb je wel eens gehoord dat Android last heeft van fragmentatie. Dit heeft twee betekenissen: ten eerste zijn er veel verschillende schermgroottes en toesteltypes, waardoor het voor ontwikkelaars een uitdaging is om alle schermgroottes en toestellen te ondersteunen.

De tweede vorm van fragmentatie zijn de verschillende Androidversies die in omloop zijn. Zo kan het zijn dat een toestel nog op Android 2.2 draait, een bijna drie jaar oude softwareversie, terwijl een ander toestel op Android 4.2.2 draait, een versie die net twee weken oud is. Er worden steeds nieuwe mogelijkheden aan Android toegevoegd, maar app-ontwikkelaars willen graag applicaties maken die voor zoveel mogelijk gebruikers goed werken. Hier komt Google Play Services om de hoek kijken.

Google probeert op twee manieren om nieuwe Androidfuncties ook beschikbaar te maken voor Androidtoestellen met oudere Androidversies. De eerste is de ‘support library’, een klein pakketje dat ontwikkelaars in hun applicaties kunnen gebruiken om applicaties ook op oudere versies te laten draaien. De tweede is Google Play Services, een pakket dat een stuk groter is, ongeveer 7 megabyte. Dankzij Google Play Services hoeven ontwikkelaars de data van Google-diensten (zoals bijvoorbeeld Google Maps) niet in hun applicatie te verwerken, waardoor die data ook niet dubbel op het toestel aanwezig is.

Dankzij Google Play Services kunnen applicaties ook inloggen via een Google-account of Google+. Deze mogelijkheid biedt voordelen voor jou als gebruiker: je hoeft niet voor elke applicatie een nieuwe account aan te maken en een wachtwoord te onthouden. Door Play Services geen onderdeel te laten uitmaken van de kern van Android, is het ook mogelijk om snelle beveiligingsupdates met betrekking tot het inloggen via Google-diensten uit te brengen en te verspreiden.

Waarom kan ik Google Play Services niet verwijderen?

Op nieuwe Androidtelefoons staat Google Play Services voorgeïnstalleerd. De meeste voorgeïnstalleerde applicaties kunnen niet worden verwijderd. Deze staan namelijk in het systeemgeheugen. Dit geheugen kan door de gebruiker niet worden aangepast in verband met de veiligheid. Op deze toestellen is het wel mogelijk om de updates van Google Play Services te verwijderen en om de applicatie uit te schakelen. Die zal dan niet meer worden gebruikt en ook het groene Google-icoontje zal verdwijnen.

Dat de applicatie niet verwijderd kan worden zorgt niet voor geheugengebrek: het gedeelte van het geheugen waarop de app staat, kan niet gebruikt  worden door jou als gebruiker. Play Services neemt alleen geheugen in dat niet gebruikt kan worden om foto’s, video’s of andere applicaties op te slaan. Alleen mensen met root-toegang kunnen de applicatie bij nieuwere Androidversies verwijderen.

Wanneer je een oudere Androidversie hebt, kun je Google Play Services wel verwijderen. Dat houdt alleen wel in dat je bepaalde applicaties helemaal niet of nog maar beperkt kunt gebruiken. Wanneer een applicatie Google Play Services nodig heeft, wordt je verzocht om Play Services opnieuw te installeren. Een voorbeeld van een applicatie die dat doet is de nieuwste versie van de YouTube-applicatie. De applicatie gebruikt Play Services om het inloggen via Google+ mogelijk te maken.

Waar komt het groene icoontje met de naam "Instellingen" vandaan?

Met de nieuwste versie van Google Play Services is ook een nieuwe applicatie met bijhorend icoontje verschenen. Met deze versie is het mogelijk geworden voor ontwikkelaars om je via Google+ in te laten loggen en Google wil jou als gebruiker meer duidelijkheid geven over welke applicaties daar gebruik van maken. Daarnaast vind je ook instellingen voor Google Maps, zoeken, locatie, privacy en de weergave van Google-advertenties.

Waarom is Google Play Services niet naar de SD-kaart te verplaatsen?

Wanneer je een telefoon hebt met relatief weinig opslaggeheugen, dan kan het een uitkomst zijn om applicaties naar de SD-kaart te verplaatsen. Zeker bij een applicatie die minstens 7 megabyte in beslag neemt als Google Play Services. Helaas laat Google niet toe om de Play Services te verhuizen.

Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste is Play Services een belangrijke dienst voor andere applicaties. Het is dus belangrijk dat deze applicatie altijd aanwezig is wanneer er apps zijn die gebruik maken van deze dienst. Wanneer Play Services naar de SD-kaart zou worden verplaatst, kan het systeem niet garanderen dat de applicatie altijd beschikbaar is: de SD-kaart kan namelijk worden verwijderd. Dit zou naast verwarring ook voor vastlopende en crashende applicaties kunnen zorgen.

De tweede reden is van technische aard. Verwacht wordt dat op termijn veel (meer) apps gebruik gaan maken van Play Services. Wanneer een applicatie op de SD-kaart staat, dan moet je smartphone natuurlijk de SD-kaart aanroepen en uitlezen. Dit kan slechts een beperkt aantal keren gebeuren. Bij normaal gebruik, bijvoorbeeld wanneer je de SD-kaart gebruikt om afbeeldingen of video’s op op te slaan, gaat de SD-kaart jaren mee. Wanneer je veelgebruikte applicaties naar de SD-kaart verplaatst, kan dit de levensduur van het kaartje aanzienlijk verkorten.

Kortom

Google Play Services is geen kwaadaardige software, maar is direct afkomstig van Google. Het pakket wordt geïnstalleerd zodat applicaties, ook op oudere Androidversies, gebruik kunnen maken van nieuwe functies voor Android. We weten allemaal dat updates naar nieuwe Androidversies helaas vaak lang op zich laten wachten of helemaal niet meer komen. Op deze manier kun je, met een oudere Androidversie, toch nog een groot deel van de nieuwste applicaties en games draaien.

Op toestellen met weinig opslaggeheugen is de ruimte die in beslag genomen wordt door Google Play Services erg vervelend. Maar het voorkomt dat applicaties die gebruik maken van Google-functies deze gegevens dubbel moeten opslaan, wat de apps (per stuk) zeker 5 megabyte kleiner maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business