Nieuws

Katholiek onderwijs schrapt ICT-lessen in tso en bso

Het vak Informatica zal vanaf volgend jaar geen onderdeel meer uitmaken van het lessenpakket in de tso- en bso-opleidingen van het katholiek onderwijs.

Vanaf volgend schooljaar zal het vak Informatica niet langer tot het lessenpakket horen in de tso- en bso-opleidingen van het katholiek onderwijs. ICT zal meer in andere lessen aan bod moeten komen. Dat schrijven de Vlaamse kranten.

Dit houdt in dat tso- en bso-leerlingen het vanaf volgend schooljaar moeten stellen met één uurtje Informatica in het eerste middelbaar. Voor aso-leerlingen wordt een uitzondering gemaakt omdat het vak er tot de eindtermen behoort. Dat is voor het tso en bso niet het geval.

“Informatica verdwijnt niet uit het lessenpakket”, reageert Chris Smits, hoofd van de koepel van het katholieke secundair onderwijs. “We bieden het alleen niet meer aan als apart vak in het tso en bso. Het zal geïntegreerd worden in de andere lessen.”

Het is natuurlijk de vraag of dat voldoende is. Leerkrachten beschikken immers zelf vaak niet over voldoende ICT-kennis. Dat vindt ook Rudi Vandenbussche, leerkracht computerlessen in het Vrij Technisch Instituut in Izegem. Hij is de oprichter van de Facebook-groep ‘R.I.P ICT in het bso en het tso’.

“Kan je verwachten dat een wiskundeleraar vlekkeloos met Excel werkt? Of dat een leraar Nederlands zonder problemen alle zoekmogelijkheden van het internet kent? Mij vragen ze ook niet om Frans te geven. Daar zijn opleidingen voor nodig”, zegt Vandenbussche tegen de Standaard.

“Daar zullen we volop op inzetten, omdat we beseffen dat de leerkrachten nog een achterstand hebben in te halen”, geeft Smits toe.

In het gemeenschapsonderwijs wordt Informatica wel nog in de leerplannen van volgend schooljaar opgenomen. Al willen ook zij geleidelijk aan evolueren naar een meer geïntegreerde aanpak.

Is het verdwijnen van Informatica als vak wel een goede evolutie? Het is niet alleen belangrijk om jongeren vertrouwd te maken met computers, maar ook om ze warm te maken voor bijvoorbeeld programmeren. Dat is vandaag immers een belangrijke en veelgevraagde bekwaamheid, zo blijkt ook uit onderstaand filmpje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business