Nieuws

China is bang van Android

Android wordt té populair in China. De Chinese overheid vreest dat het land te afhankelijk wordt van Googles mobiele besturingssysteem.

China vreest dat de Chinese smartphonefabrikanten te afhankelijk worden van het Android-besturingssysteem, dat in zijn kern volledig wordt  gecontroleerd door Google.

Reuters meldt dat het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie een document heeft gepubliceerd, waarin het waarschuwt voor de populariteit van Android. Volgens het ministerie wordt China hierdoor te afhankelijk van het besturingssysteem.

[related_article id=”161563″]

“Openbron is niet gratis”, klinkt het in het document. “Oracle heeft Google aangeklaagd voor patentschending in Android, en Microsoft ontvangt licentiegelden van HTC en Samsung in verband met patenten waar Android gebruik van maakt.”

Naast het risico op kosten aan patentzaken en royalties, vreest het ministerie ook voor discriminatie van de Chinese bedrijven. De basistechnologie van Android is immers volledig in handen van Google. Het Amerikaanse bedrijf zou het delen van de broncode kunnen uitstellen of de Chinese fabrikanten via bedrijfsovereenkomsten beperkingen opleggen.

Langs de andere kant erkent China wel de rol van openbronsoftware in de ontwikkeling van de Chinese mobiele industrie. Tegelijk moedigt het bedrijven aan om lokale alternatieven te ontwikkelen voor de buitenlandse technologieën die de industrie in gang hebben gezet.

Als de Chinese fabrikanten Android in de toekomst effectief links zouden laten liggen, betekent dat niet veel goeds voor Google. Van de 461 miljoen verscheepte Android-toestellen in 2012, was één derde bestemd voor de Chinese markt. Twee derde van de smartphones in China draait op Android.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business