Nieuws

Europa legt Microsoft boete van half miljard op

Microsoft is door de Europese Commissie bestraft voor het anderhalf jaar lang niet tonen van het beloofde browserkeuzescherm tijdens de installatie van Windows. Het is de eerste keer dat een dergelijke boete is uitgedeeld.

De Europese Commissie heeft voor het eerst in de geschiedenis een boete uitgedeeld voor het niet nakomen van een bindende belofte.

Microsoft had beloofd om vijf jaar lang een keuzescherm te tonen bij de installatie van Windows. Het keuzescherm zou links naar andere browsers dan Internet Explorer bieden. De opgelegde boete werd woensdag bekendgemaakt door Eurocommissaris Joaquín Almunia en is met 561 miljoen geen kattenpis. De Europese Commissie wil met de hoge boete een voorbeeld stellen.

[related_article id=”161452″]

Geschiedenis

Nadat de Europese Commissie er in juli 2012 achter kwam dat het browserkeuzescherm niet meer getoond werd sinds het uitbrengen van Windows 7 SP1, verklaarde Microsoft dat het niet tonen van het scherm veroorzaakt was door een technische fout. In oktober werd Microsoft alsnog aangeklaagd. Na een onderzoek bleek dat 15,3 miljoen gebruikers het keuzescherm niet hebben gezien. Almunia vindt dit een zware overtreding, of Microsoft het browserkeuzescherm nu wel of niet opzettelijk heeft weggelaten. De boete is zelfs nog verlaagd, omdat Microsoft goed meewerkte na de ontdekking van het ontbreken van het browserkeuzescherm.

Microsoft heeft in 2009 zelf voorgesteld om het browserkeuzescherm te tonen bij Windows-installaties. Deze antitrustschikking over het monopoliemisbruik van Microsoft tegen andere browsers werd in 2009 bindend verklaard door de Europese Commissie. De zaak is al sinds 2007 aan de gang, toen concurrerende browser-fabrikanten een antitrustonderzoek begonnen vanwege machtsmisbruik van Microsoft door Internet Explorer standaard bij Windows te leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business