Nieuws

Vlaamse Google Maps, maar dan beter

Het AGIV biedt een online kaart met luchtfoto's die heel Vlaanderen dekken. Die kreeg pas een update en overtreft Google Maps of Bing Maps qua details.

Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen heeft een nieuwe kaart met orthofoto’s van de Vlaamse provinciën online gezet. De foto’s overtreffen de kwaliteit van Google Maps. Het gaat om een bètaversie van de vernieuwde geoviewer van AGIV.

Orthofoto’s zijn luchtfoto’s waarvan de systematische vervormingen die te wijten zijn aan de centrale projectie, het reliëf en de niet perfect verticale opname-as, worden gecorrigeerd. Daardoor zijn ze metrisch nauwkeuriger dan een gewone luchtfoto.

De nieuwe foto’s zijn minder dan een jaar oud en zijn dus veel recenter dan de sattelietfoto’s van populaire kaartendiensten als Google Maps of Bing Maps. De opnames werden gemaakt tussen maart en mei 2012. Op een kaart van het AGIV kan je zelfs de precieze data nagaan.

Met een ruimtelijke resolutie van 25 centimeter tonen de foto’s bovendien ook opvallend veel details. In onderstaande foto’s zie je het verschil tussen Google Maps, Bing Maps en de foto’s van het AGIV. Google Maps en Bing Maps zijn maximaal ingezoomd. De foto van AGIV is tot schaal 1:472 ingezoomd, maar kan nog tot 1:118.

Google Maps: 

Bing Maps: 

AGIV:

De orthofoto’s worden in de eerste plaats gebruikt als referentiebestanden voor beleidsondersteunende toepassingen – bijvoorbeeld in het kader van ruimtelijke ordening, landinrichting of milieueffectenrapporten – maar kunnen door iedereen online geraadpleegd worden.

Naast gedetailleerde luchtbeelden bieden de kaarten ook erg specifieke perceelinformatie. Met een ingebouwd meetinstrument kunnen zelfs afstanden en oppervlaktes op de kaart berekend worden. Kan je meteen even kijken hoe groot die tuin van je buurman nu precies is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business