Nieuws

Alleen Microsoft kan de pc nog redden

Computerfabrikanten hebben tevergeefs van alles geprobeerd om de verkoop van pc's te stimuleren. Wellicht dat Microsoft hierbij kan helpen.

Er is al veel geschreven over de transitie van het tijdperk van de pc naar die van de post-pc. Zelf heb ik er ook al de nodige pixels aan besteed. En hoewel ik een redelijk goed idee heb van de grootte van het probleem waar de computerindustrie mee worstelt, zijn de ideeën om de verkoop te stimuleren tot nu toe op de vingers van één hand te tellen.

Hoewel de afname van de pc-verkoop inzet op het moment dat de eerste iPad op de markt verschijnt, ben ik er persoonlijk niet van overtuigd dat het puur aan de opkomst van de tablet ligt. Wat je ook moet beseffen is dat veel bedrijven net een upgraderonde naar Windows 7 hadden doorgevoerd. Die pc"s gaan een paar jaar mee voordat ze weer aan vervanging toe zijn.

Een andere factor is dat computers tegenwoordig veel langer mee gaan dan voorheen, op basis van betrouwbaarheid en prestatie. Ooit was een upgrade nodig om de prestatie te verbeteren, maar nu zijn pc"s al zo snel dat een extra toevoeging bijna niet te merken is.

[related_article id=”161452″]

Verzadigde markt
Dit houdt in dat de pc-markt verzadigd is en dat de verkoop in toenemende mate afhangt van losse onderdelen voor je systeem.

Verkopers spelen op verschillende manieren op deze crisis in. We zien ze Android omarmen, we zien ze inzetten op vormen van verkoop en we zien ze proberen Apples iPad af te troeven. Niks van dit alles lijkt te werken.

Redding
Ik heb lang en diep over dit probleem nagedacht, en ik ook heb overwogen om met nieuwe verkoopvormen of kortingen op de prijs te komen om de pc weer aantrekkelijk te maken. Echter ben ik tot de conclusie gekomen dat er slechts één bedrijf is dat de pc-industrie nog kan redden: Microsoft.

En op zijn beurt is er slechts één ding dat Microsoft kan doen: beginnen met Windows gratis weg te geven.

Ecosysteem
Nu denk je misschien dat ik dit alleen suggereer omdat Apple hetzelfde doet met OS X, en daar heb je deels gelijk in. Consumenten – en ook een flink aantal bedrijven en ondernemingen – begrijpen niet dat er grote verschillen zijn tussen hoe het Windows-pc-ecosysteem en het Mac-ecosysteem werken.

Bij Microsoft ligt de nadruk op software. Het verkopen van de licenties is waar het bij dat bedrijf om draait. Apple focust zich meer op het verkopen van producten – een duur woord voor hardware. De besturingssystemen iOS en OS X brengen niet veel op.

Bron van inkomsten
Maar geeft Microsoft geen gigantische bron van inkomsten op door Windows weg te geven voor het vorstelijke bedrag van nul euro?

In het kader van directe inkomsten zeker wel, maar laten we eerst eens bepalen wat "gratis" in dit geval precies inhoudt. Om te beginnen stel je alleen upgrades beschikbaar voor nul euro. Dat betekent dat gebruikers  al dienen te beschikken over een geactiveerde versie van Windows. Daarnaast beperk je de installatiehulp. Ondersteuning kost geld. Sluit zakelijke gebruikers uit. Voor niks komt de zon op.

Met deze restricties brengt het aanbod van een gratis Windows-upgrade de verkoop van licenties aan fabrikanten en de zakenwereld niet in gevaar, maar heeft het een groot effect op de consumentenmarkt.

  • Mensen komen op gratis producten af als bijen op honing, waardoor de kans groter is dat zij overstappen naar de laatste versie van het besturingssysteem. Dit vergroot het aantal gebruikers, wat goed is om ontwikkelaars te motiveren om apps te maken voor het platform.
  • Mensen die niet kunnen upgraden krijgen het bericht dat hun hardware niet meer aan de eisen voldoet en dat ze moeten overwegen een nieuwe pc te kopen. Dit is goed voor de fabrikanten.
  • De mensen raken erdoor aan de praat, over Windows en computers. Dat is goed voor de markt als geheel.

Windows XP
De problemen voor Microsoft zijn ontstaan na het vervangen van Windows XP door Windows Vista. De mensen bleven vasthouden aan XP, deels omdat het voor de meeste mensen de eerste kennismaking was met een besturingssysteem.

Volgens gegevens van onderzoeksbureau Net Applications is Windows XP zelfs na zijn aanstaande pensioen komende april, nog op een derde van alle pc"s over de hele wereld te vinden.

Microsoft heeft de mensen te lang toegestaan met Windows XP te blijven werken. Dit gaat problemen opleveren wanneer het bedrijf over enkele maanden stopt met de ondersteuning van het besturingssysteem. Eventuele veiligheidsrisico"s hebben ongetwijfeld een negatief effect op het Windowsmerk, terwijl het eigenlijk aan de gebruikers zelf ligt doordat ze niet gekozen hebben voor een nieuwer systeem.

De taak ligt nu bij Microsoft om een duidelijke boodschap over te brengen, wellicht via het Windows Update-systeem, dat het einde in zicht is voor Windows XP.

En dat draagt dan weer bij aan de verkoop van nieuwe pc"s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business